Още рецепти » Верандата – прозрачното бижу

 Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през лятото и хладилник през зимата. Днес новите материали, технологии и обзавеждане, позволяват да ги превърнем в привилегирована част на жилището. Интересът към верандите се засилва и поради нарастването на цената на жилищата и финансовата криза. Много хора предпочитат да увеличат площта на жилището си с изграждането на лека веранда, отколкото да инвестират в покупката на ново. Така се създава едно допълнително пространство, което понякога надминава 30 – 40 квадратни метра. Промени се не само архитектурата на верандата, но и предназначението й. Въпреки, че е пространство на границата между затворените помещения и откритата градина, тя с успех може да служи за посрещане на гости, за отдих и тихи игри, да се превърне в малка градина или кухня с трапезария. В съвременните веранди ключовите думи са качество и многофункционалност. Така съвременната веранда се превръща в едно бижу, създадено от архитектите, разширение на къщата, максимално осветена структура с модерна естетика.
Ако към къщата няма предвидена веранда, може да побързате да я направите преди началото на лятото. Ако имате веранда, сега е времето да я стегнете и обзаведете в тон с новите тенденции.

Проектиране и строеж

Верандата представлява открито пространство, долепено до къщата и защитено от капризите на времето с покрив. Тя се проектира заедно с нея или се изгражда допълнително. Пристрояването на веранда към къщата става по индивидуален архитектурен проект след получаване на съответните одобрения и разрешителни. Тя оживява фасадата и дава възможност за по-интересно архитектурно решение. Проектирането се извършва по правилата за проектиране на къща и се разглежда в чл. 48, ал. 2, т. 4 от Наредба № 7 от 2004 г. за правила и нормативи за устройство на териториите. Верандата може да е с постоянен покрив или подвижно слънцезащитно съоръжение (за монтирането му не се изисква разрешение за строеж от общинската администрация). Независимо от покритието, площта й като цяло се добавя към застроената площ на жилището.

Конструкцията

От гледна точка на материалите модерното решение е алуминий или дърво. Новото поколение алуминиеви профили са добър избор за верандата, заради простата си употреба и поддръжка, както и богатата палитра от цветове, които предлагат. В качествените профили е приложен прогресът в термичната изолация – те са с прекъснат термичен мост. Представляват два отделни алуминиеви профила, отделени с полиамидна лента. Тя се характеризира с нисък пренос на температура, което позволява единият алуминиев профил да е с температурата на околната среда, а другият – с температурата на помещението. Наистина, цената им е по-висока отколкото на „студените” серии (без термостат), но преносът на топлина от околната среда към верандата е значително по-малък.
Поликарбонатът, така популярен в последните години, губи позиция. В замяна на това дървото се завръща на сцената, заради своята естетика и топлина. Конструкцията от дърво е биоекологична, изработена от уникална материя – естествена дървесина, която има свойството да се възобновява и рециклира. Дървеният материал притежава отлично съотношение между здравина и лекота, лесен е за обработване, осигурява хигротермичен комфорт (покривът диша), надарен е с оптимална дълготрайност (300-400 години) при правилно производство и подходящата обработка (импрегнация и боядисване), осигурява по-добра акустична и топлоизолация на помещението. При конструкциите от дърво особено важно е качеството на дървесината. Вече и у нас се предлага дървен материал със сертифицирано производство по директивите на PEFC (Pan European Forest Certification) – екологичен и с контролирана обработка на естествения продукт дърво.
Има варианти и със стомана - материал, ценен от любителите на семплите решения. Безспорно предимство е неговата здравина и тънките профили, които могат да носят големи витражи и дори тройно остъкляване (перспективна насока в остъкляването).

Осветление на покрива

Покривите на верандите предоставят чудесна възможност за естествено осветление. Те могат да са напълно или частично остъклени и с това да допринесат за създаването на модерен вид на верандата. Покритието от керемиди, което запазва изгледа на традиционната къща, може да е прорязано от стъклен „кладенец”, от който да струи естествена светлина. Интегрирането на дървената конструкция с покривни прозорци е съвременно решение, свързване на старото с модерното. При някои модели се предлага моторизирано отваряне на прозорците на стените и покрива. Подвижният покрив и системата от плъзгащи се врати за стените осигурява през топлия сезон пълно отваряне на верандата към градината.

Различаваме два основни типа веранди:

Веранда тип „зимна градина”

Тази веранда позволява да отглеждаме растения, които изглеждат през зимата така, както и през лятото. Тя се явява продължение на градината – „джунгла” в къщата. Големите витражи и остъкленият покрив дават възможност на стопаните да се чувстват като сред природата през цялата година. Зеленината се простира до безкрайност, погледът преминава от растенията вътре, към насажденията вън. Обзаведете я с градински мебели – комплект градински столове и маса, класическа пейка-люлка, декоративни възглавници, шкаф от ратан. Добавете градински аксесоари, материи с флорални мотиви, които да допълнят живите цветя. Верандата – зимна градина е рай на спокойствието, място за релакс, където да се възстановим с любима книга в ръка, пиейки плодов сок или просто да се наслаждаваме на природата.

Веранда тип „ателие”

Това решение е предпочитано от младите. То води началото си от богато остъклените ателиета на художниците и свързва класиката с модерното. Пространството може да се използва не само за работа. Ако се пристрои към кухнята ще се превърне в заместител на хола, ако е към работния кабинет ще служи за отдих или делови срещи, ако е към спалнята – като уютен будоар. Обзавеждането е с мебели за хол – диван, кресла, масичка, лампиони. Стилът зависи от предпочитанията ви – японски, хай-тек, модерн. При качествено изпълнение, верандата може да се използва като жилищно пространство целогодишно и да реши въпроса с недостига на площ. Тя има и едно съществено предимство пред затворените пространства – пред погледа ви през цялото време ще е градината. Обикновено верандата е неотопляема, но ако искате да я превърнете в пълноценно помещение, трябва да помислите за отоплението й (климатизация, подово отопление и др.). Част от комфорта на верандата-ателие е двойното остъкляване, а вече има дори тройно.

Иновационни технологии при верандите

Стъклената веранда демонстрира последните постижения в областта на технологиите за производство на стъкла и нискоенергийния дизайн. Тенденциите са за превръщането й в място, приятно и комфортно за живеене. Модерното решение е свързано с използването на слънчевата и пасивната енергия. От гледна точка на ослънчаването, отоплението и вентилацията, верандите са строежите, най-отворени за иновациите. Още при проектирането си верандата може да се превърне в „слънчево пространство”, което акумулира топлина и я насочва към вътрешните помещения. За целта се обърнете към специалист, който да приложи на практика принципа, наречен „ефект на оранжерията”. Верандата се превръща в колекторно-акумулираща система, чието действие зависи от нейната геометрия, от характеристиката на остъкляването и от плътните елементи. С направата на подходящи отвори и клапани върху остъкляването и колекторно-акумулиращата стена (между верандата и къщата) се реализират два режима с по два цикъла, които са реверсивни:
- Отоплителен (зима – ден и зима – нощ)
- Охладителен (лято – ден и лято – нощ)
В крак с постиженията на техниката на 21-ви век, може да снабдите верандата си със соларни панели или фотоволтаични батерии, които генерират електроенергия. Поставете ги на покрива на къщата или покрийте с тях верандата. Обърнете се към специалист да изчисли количеството им и най-благоприятното разположение. Така ще сте сигурни, че те ще осигурят достатъчно енергия за нуждите ви. Ако ще ги монтирате върху верандата, изберете полупрозрачни панели, които не само ще генерират енергия, но и ще пропускат едно добро осветление в пространството.
От вида, дебелината и разстоянието между стъклата зависи качеството на остъкляването. Вече и у нас се предлагат специални многофункционални (нискоемисионни, светлоотразяващи и др.) стъкла, които успешно допълват цялостната топлоизолация на верандата. Според специалистите чрез използването на подходящи стъкла разходите за отопление се намаляват от 15 до 30%. В стъклопакетите обикновено само едно от стъклата е специално, но по-доброто решение предполага и двете стъкла да са нискоемисионни. В такива стъклопакети въздухът между стъклата е изтеглен и е заменен с благороден газ - аргон, криптон или ксенон, което допълнително повишава изолационните му свойства. Стъклата отблъскват излишната топлина през лятото, но са топли на пипане през зимата.
Освен за ограничаване на топлозагубите, при верандите трябва да се мисли и за предпазване от ослънчаване. Предлагат се и екрани за ограждащите (външна вертикална слънчева защита) и покривни стъкла. Подвижните засенчващи средства и по-голямата степен на въздухообмен са желателни през лятото, за да се избегне прегряването.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...

Боденското езеро и приказните гледки

Боденското езеро е известно като Бодензее, езерото Констанц или Швабско море, защото неговата голяма северна част се намира в Германия. Швейцария също е успяла да запази за себе си частичка от този ра...

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Начало