В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и ароматни вещества. Три са обаче основните съставки – кофеин, танин и етерични масла. В сухия чай има до 5% кофеин (в кафето около 2,5%), танинът е 12%, той укрепва стените на кръвоносните съдове и притежава бактерицидни свойства. Етеричните масла придават аромата му. Освен това витамин С надминава съдържанието дори в лимоновия сок. Берат се само младите и сочни връхчета на леторастите с 2-3 листенца. Храстите се оформят чрез резитба, за да станат до 1,5 м високи. Листата са елипсовидни, с къси дръжки, стигат до 7-10 см.
Растенията се размножават чрез семена, вкореняват се резници и отводи. Чаеното растение изисква висока влажност на въздуха, обилно и равномерно разпределени валежи и мека зима. Отглежданите от семена вкоренени резници се засаждат на постоянно място, когато достигнат 50 см височина. След това растенията се съкращават на 15-20 см, за да се разклонят в основата, по-късно отново се съкращават на 30-40 см. Брането започва, когато храстът достигне поне 60 см. В тропичните райони това става на третата година, а в субтропичните – на петата след засаждането. Там чаеното растение може да достигне до 15 м. у нас се внася вътре в студените месеци на годината.
Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...
ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ Кейк с ябълки Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настърг...
Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...
Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...