Кулинарни рецепти » Захарна торта

 Захарна торта

Продукти:

• 9 яйца
• 220 г краве масло
• 250 г шоколад
• 220 г захар
• 220 г брашно
• 1 ванилия
• мармалад от кайсии
• масло за мазане
• брашно за поръсване на формата

За глазурата:

• 100 г шоколад
• 250 г захар

Начин на приготвяне:

Разбиваме омекналото масло с половината от захарта до получаване на пяна и прибавяме на малки дози разтопения шоколад и отделените жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме останалата захар и бием до сгъстяване.

Смесваме белтъчния сняг, шоколадовото тесто и пресятото с ванилията брашно, разбъркваме добре, изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма за торти и печем в слаба фурна.

Правим карамел от захарта и 5 с.л. вода, оставяме го да изстине и го сипваме на малки дози при непрекъснато бъркане в горещия шоколад. Продължаваме да бъркаме, докато горещата глазура покрие лъжицата. Можем да прибавим парченце масло или няколко капки олио. Глазурата трябва да бъде умерено топла - горещата глазура никога не става лъскава.

Оставяме готовия блат да изстине и го намазваме с мармалада и дебел пласт шоколадова глазура.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало