Кулинарни рецепти » Грузински шашлик

 Грузински шашлик

Продукти: (за 1 порция)

• 200 г по-тлъсто шилешко месо от мазния бут или гърба в областта около бъбреците
• 1 глава лук
• 2-3 стръка пресен лук
• половин лимон
• 1 домат
• 1 с. л. оцет
• 1 с. л. масло или олио
• стрита суха чубрица
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Измитото месо режем на парченца по около 20-25 г. Слагаме ги в стъклен или емайлиран съд, солим ги със сол и черен пипер, поръсваме ги с чубрицата и ги заливаме с марината от равни количества оцет и вода.

Покриваме ги със ситно нарязан пресен лук, размесен с четвърт глава стар лук, нарязана на ситно. Оставяме ги да престоят така 3-4 часа.

Нанизваме късчетата месо на метален или дървен шиш, като между тях слагаме парченце лук, резенче лимон и колелце домат. Печем на жар, като непрекъснато въртим шиша и мажем месото с масло или олио.

За по-добър вкус може периодично да ги пръскаме с бяло вино. Поднасяме със ситно нарязан пресен лук, изцеден сок от нар и задушен ориз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало