Продукти:
• 3 краставици
• 300 г извара
• 120 г кисело мляко
• 250 мл вода
• 1 с. л. лимонов сок
• 10 г желатин
• 1 шепа ситно нарязан пресен лук
• магданоз и копър
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
В купа смесваме изварата, киселото мляко, лимоновия сок, ситно нарязаните лук, магданоз и копър, солта и черния пипер.
Измиваме краставиците, подсушаваме ги и нарязваме 2 от тях на тънки кръгчета, а третата настъргваме. Прибавяме настърганата краставица към изварата, разбъркваме и оставяме настрана.
След като сме накиснали желатина в студена вода, го изстискваме и разтваряме 5 г в 250 мл вряща вода. Останалите 5 г желатин разтваряме отделно в 3-5 с. л. вряща вода и го смесваме с изварената смес. Изсипваме малко от първия разтворен желатин в метална форма и го разнасяме по дъното и стените й.
Оставяме формата в хладилник, за да се стегне желатинът. Когато се стегне, подреждаме до дъното и стените на формата кръгчетата краставица. Покриваме ги с останалия желатин и отново поставяме в хладилника.
Накрая изпълваме формата с изварената смес, подравняваме и слагаме в хладилника до момента на сервирането.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...