Кулинарни рецепти » Пухкав пирог с орехи

 Пухкав пирог с орехи

Продукти:

• 150 г сухари
• 15 ореха
• 2 ч. ч. прясно мляко
• 4 яйца
• 5 с. л. захар
• 100 г масло
• 1 ванилия
• галета
• сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме орехите и счукваме ядките. Накисваме сухарите в горещо мляко, смесваме със захарта, стопеното масло, счуканите орехови ядки, разбитите жълтъци и ванилията. Белтъците разбиваме на твърд сняг със солта и при непрекъснато бъркане ги добавяме към сместа.

Намазваме с масло дъното и стените на малка тенджерка, поръсваме с галета и в нея изсипваме приготвената смес. В тенджерата под налягане наливаме 2 ч. ч. вода, на дъното й поставяме метална скара, а върху нея захлупена тенджерка. (Всичко това може да се направи в специалния съд за водна баня.)

Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на слаб огън. Пет минути след като винтилът започне да се върти, я сваляме от огъня. Поднасяме пирога със сладко или плодов сироп.

Автор: Олга Кожухарова

Представяме Ви:

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Начало