Кулинарни рецепти » Ракиено мезе с люти чушлета

 Ракиено мезе с люти чушлета

Продукти:

• 12-16 люти чушлета от саламурена туршия
• 1 буркан стерилизирани белени домати
• 1 глава червен лук
• по 1 връзка магданоз и копър
• 4-5 зелени домата и 4-5 моркова от туршия
• 5 с.л. олио
• 1 ч.л. царевично брашно
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Отцеждаме доматите и ги разрязваме на половинки, почистваме ги от семките. Прецеждаме сока от отцедените домати и го слагаме на огъня да се вари заедно с половината домати, нарязани много ситно.

След като се посгъсти, прибавяме разреденото с малко вода царевично брашно, пускаме и лютите чушлета. Бъркаме 3-4 мин, посоляваме, поръсваме с черен пипер и половината ситно нарязан копър и магданоз.

След това изваждаме чушлетата и оставяме соса да поизстине. През това време нарязваме лука на тънки ивички, останалите консервирани домати на едри парчета, зелените домати – на тънки резенчета и морковите – на кръгчета.

Размесваме всичко със соса, прибавяме лютите чушлета и поръсваме с останалия магданоз и копър.

Автор: Минчо Пехливанов

Представяме Ви:

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Начало