Кулинарни рецепти » Мусака с кайма и юфка

 Мусака с кайма и юфка

Продукти:

• 250 г кайма (смес)
• 250 г юфка
• 150 г гъби
• 150 г обелени домати
• 2 глави лук
• 100 г пушена сланина
• 1 с.л. олио
• 1 1/2 к.ч. бульон
• 2 с.л. доматено пюре
• 100 г настърган кашкавал
• черен и червен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме юфката в подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме лука на ситно, сланината - на кубчета, а гъбите – на тънки филийки.

Запържваме сланината в сгорещеното олио, прибавяме каймата и също я запържваме. После сипваме лука и гъбите и задушаваме 3-4 мин. Добавяме настърганите домати и задушаваме още 5 мин.

Накрая сипваме бульона и варим, докато течността се изпари наполовина. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко топла вода, посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер.

В намаслена тавичка разстиламе последователни слоеве от юфка и кайма. Най-отгоре поръсваме с настъргания кашкавал и печем 20 мин на 220°С.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало