Кулинарни рецепти » Гергьовско агне от Вълчедръм

 Гергьовско агне от Вълчедръм

Продукти:

• 1 агне около 7-8 кг
• вътрешностите на агнето (1,5-2 кг)
• 6-7 връзки пресен лук
• 1,5 ч.ч. орехови ядки
• 2,5 ч.ч. сини сливи
• 300 г гъби
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. черен пипер
• 125 г масло
• 1 кг брашно
• няколко листенца бабина душица
• сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измиваме и посоляваме агнето. Приготвяме плънка от сварените вътрешности, нарязани на по-едри парчета, почистените от костилките сини сливи, смлените орехови ядки, ситно нарязаните гъби, лук, бабина душица и магданоз, счукания черен пипер, разтопеното масло, сол и 2 ч.ч. вода. Напълваме агнето и го зашиваме.

От брашното, вода и сол омесваме тесто, което разточваме на голяма кора. С нея увиваме агнето, което предварително сме намазали с мазнина и го поставяме в трап, в който е горял огън до побеляване на пръстта. Затрупваме агнето с жарта, пепел и пръст и печем 2-3 часа.

Автор: Никола Гунчев

Представяме Ви:

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Начало