Кулинарни рецепти » Редена мусака от спанак в гювече

 Редена мусака от спанак в гювече

Прoдукти:

• 1 и 1/2 кг спанак
• 200 г ориз
• 3 глави лук (нарязан на филийки)
• 7-8 с.л. олио
• 2-3 с.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• 50-100 г кашкавал

Зa заливката:

• 30 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 150 мл прясно мляко
• 2 жълтъка
• 1 щипка индийско орехче
• сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Измиваме спанака, нарязваме го на ситно, попарваме с вряла вода и прецеждаме. Сваряваме ориза в подсолена вода и отцеждаме.

Запържваме лука за няколко секунди, наливаме малко вода и оставяме да се задуши за около 5-10 минути. След като омекне, добавяме червения пипер, разбъркваме и разреждаме с доматеното пюре.

След това доливаме малко вода и бъркаме, докато се разтвори доматеното пюре. Прибавяме бланширания спанак и отново разбъркваме.

За заливката разтопяваме маслото и в него запържваме брашното до златисто. Разреждаме със студено прясно мляко и след като кипне овкусяваме със сол, черен пипер и щипка индийско орехче.

В отделен съд разбиваме жълтъците и към тях внимателно сипваме белия сос при непрекъснато бъркане.

На дъното на гювечето слагаме от задушения спанак, върху него редим пласт ориз и отново от спанака. Поливаме със заливката, настъргваме малко кашкавал и печем в умерена фурна (180°С) до зачервяване.

Автор: Ирина Ексарова

Представяме Ви:

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало