Прoдукти: 
•	1 и 1/2 кг спанак
•	200 г ориз
•	3 глави лук (нарязан на филийки)
•	7-8 с.л. олио
•	2-3 с.л. доматено пюре
•	1 ч.л. червен пипер
•	50-100 г кашкавал
Зa заливката:
•	30 г краве масло
•	1 с.л. брашно
•	150 мл прясно мляко
•	2 жълтъка
•	1 щипка индийско орехче
•	сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме спанака, нарязваме го на ситно, попарваме с вряла вода и прецеждаме. Сваряваме ориза в подсолена вода и отцеждаме. 
Запържваме лука за няколко секунди, наливаме малко вода и оставяме да се задуши за около 5-10 минути. След като омекне,  добавяме червения пипер, разбъркваме и разреждаме с доматеното пюре. 
След това доливаме малко вода и бъркаме, докато се разтвори доматеното пюре. Прибавяме бланширания спанак и отново разбъркваме. 
За заливката разтопяваме маслото и в него запържваме брашното до златисто. Разреждаме със студено прясно мляко и след като кипне овкусяваме със сол, черен пипер и щипка индийско орехче. 
В отделен съд разбиваме жълтъците и към тях внимателно сипваме белия сос при непрекъснато бъркане. 
На дъното на гювечето слагаме от задушения спанак, върху него редим пласт ориз и отново от спанака. Поливаме със заливката, настъргваме малко кашкавал и печем в умерена фурна (180°С) до зачервяване.  
              Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
              Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
              Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...
              Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....