Кулинарни рецепти » Хлебна мусака

 Хлебна мусака

Продукти:

• 250 г сух хляб
• 250 г кайма (телешко и свинско)
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. доматено пюре
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• черен и червен пипер
• сол

За заливката:

• 1 с. ч. брашно
• 100 г краве мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на малки кубчета и се изсушава в слаба фурна.

Лукът се задушава с олиото и много малко вода, прибавят се каймата и червеният пипер. Сместа се бърка, докато месото се раздроби добре. Тогава се прибавят хлябът, доматеното пюре, размито в малко вода, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черният пипер, солта, половината магданоз, нарязан на ситно.

На дъното на тавичката или в гювечета се подреждат парченцата домати. Върху тях се разпределя сместа. Пече се в умерена фурна около 20 минути.

Приготвя се заливка от брашното, киселото мляко, разбитите яйца, остатъка от прясното мляко, разтопеното масло, настъргания кашкавал. Посолява се и се разбива добре.

Към края на печенето на мусаката заливката се излива върху нея и се пече при същата температура, докато придобие златист цвят. Поръсва се с останалия магданоз.

Автор: Мариана Танева

Представяме Ви:

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Начало