Продукти:
• 250 г сух хляб
• 250 г кайма (телешко и свинско)
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. доматено пюре
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• черен и червен пипер
• сол
За заливката:
• 1 с. ч. брашно
• 100 г краве мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Хлябът се нарязва на малки кубчета и се изсушава в слаба фурна.
Лукът се задушава с олиото и много малко вода, прибавят се каймата и червеният пипер. Сместа се бърка, докато месото се раздроби добре. Тогава се прибавят хлябът, доматеното пюре, размито в малко вода, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черният пипер, солта, половината магданоз, нарязан на ситно.
На дъното на тавичката или в гювечета се подреждат парченцата домати. Върху тях се разпределя сместа. Пече се в умерена фурна около 20 минути.
Приготвя се заливка от брашното, киселото мляко, разбитите яйца, остатъка от прясното мляко, разтопеното масло, настъргания кашкавал. Посолява се и се разбива добре.
Към края на печенето на мусаката заливката се излива върху нея и се пече при същата температура, докато придобие златист цвят. Поръсва се с останалия магданоз.
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...