Кулинарни рецепти » Панирани кюфтета от шкембе

 Панирани кюфтета от шкембе

Продукти: (за 4 порции)

• 600 г телешко шкембе
• 1 глава лук
• 2-3 с. л. брашно
• 3 яйца
• 1 бучка маргарин
• 1 ч.л. доматено пюре
• галета за овалване
• сол, черен пипер
• 4-5 с. л. мазнина за пържене
• 3-4 с. л. настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

Почистваме добре шкембето, измиваме го и го сваряваме в 500 мл гореща подсолена вода. Отцеждаме и го накълцваме много на ситно.

От маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък приготвяме гъст сос, към който прибавяме шкембето, лука - предварително опържен в мазнина до златисто, черен пипер и сол на вкус.

От тази смес оформяме големи кюфтета, които топим последователно в брашно, разбитите яйца и галета и пържим до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Щом ги извадим и разпределим по чиниите, поръсваме с настъргания кашкавал.

В мазнината от пърженето прибавяме останалото брашно, размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме и щипка сол, щипка захар и по 1-2 капки оцет или коняк. Сипваме този сос в основата на кюфтетата. Поднасяме ги гарнирани със задушен ориз, горчица и кисели краставички.

Автор: Мариана Танева

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Начало