Кулинарни рецепти » Панирани кюфтета от шкембе

 Панирани кюфтета от шкембе

Продукти: (за 4 порции)

• 600 г телешко шкембе
• 1 глава лук
• 2-3 с. л. брашно
• 3 яйца
• 1 бучка маргарин
• 1 ч.л. доматено пюре
• галета за овалване
• сол, черен пипер
• 4-5 с. л. мазнина за пържене
• 3-4 с. л. настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

Почистваме добре шкембето, измиваме го и го сваряваме в 500 мл гореща подсолена вода. Отцеждаме и го накълцваме много на ситно.

От маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък приготвяме гъст сос, към който прибавяме шкембето, лука - предварително опържен в мазнина до златисто, черен пипер и сол на вкус.

От тази смес оформяме големи кюфтета, които топим последователно в брашно, разбитите яйца и галета и пържим до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Щом ги извадим и разпределим по чиниите, поръсваме с настъргания кашкавал.

В мазнината от пърженето прибавяме останалото брашно, размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме и щипка сол, щипка захар и по 1-2 капки оцет или коняк. Сипваме този сос в основата на кюфтетата. Поднасяме ги гарнирани със задушен ориз, горчица и кисели краставички.

Автор: Мариана Танева

Представяме Ви:

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало