Продукти: (за 4 порции)
• 600 г телешко шкембе
• 1 глава лук
• 2-3 с. л. брашно
• 3 яйца
• 1 бучка маргарин
• 1 ч.л. доматено пюре
• галета за овалване
• сол, черен пипер
• 4-5 с. л. мазнина за пържене
• 3-4 с. л. настърган кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистваме добре шкембето, измиваме го и го сваряваме в 500 мл гореща подсолена вода. Отцеждаме и го накълцваме много на ситно.
От маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък приготвяме гъст сос, към който прибавяме шкембето, лука - предварително опържен в мазнина до златисто, черен пипер и сол на вкус.
От тази смес оформяме големи кюфтета, които топим последователно в брашно, разбитите яйца и галета и пържим до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Щом ги извадим и разпределим по чиниите, поръсваме с настъргания кашкавал.
В мазнината от пърженето прибавяме останалото брашно, размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме и щипка сол, щипка захар и по 1-2 капки оцет или коняк. Сипваме този сос в основата на кюфтетата. Поднасяме ги гарнирани със задушен ориз, горчица и кисели краставички.
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...