Продукти:
• 1,1 кг брашно
• 2 ч. ч. вода
• 2 ч. л. сол
• 2 жълтъка
За плънката:
• 800 г кълцано или мляно овнешко (шилешко) месо
• 150 г кромид лук
• 1/2 ч. л. млян черен пипер
• 1 к. ч. топла вода
• 150 г олио
• сол
Начин на приготвяне:
Пържим месото в малко олио заедно с нарязания на ситно лук. Поръсваме го със сол и черен пипер, наливаме водата и разбъркваме добре плънката (плънката може да се приготви и сурова, без да се пържи).
От брашното, водата и солта месим средно твърдо тесто - като за юфка, разточваме го на кора с дебелина 2 мм и изрязваме питки, големи колкото чинийка от сервиз за чай.
Мажем питките с жълтък, пълним ги с каймата, прегъваме ги на две, защипваме добре краищата им с пръсти и ги пържим в предварително сгорещеното олио. Сервираме ги топли.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...