Кулинарни рецепти » Ризото със сметанов сос

 Ризото със сметанов сос

Продукти:

• 200 г едрозърнест ориз
• 2 глави лук
• 6 с.л. краве масло
• 250 мл бяло вино
• 600 мл месен бульон
• 100 г бекон
• 300 г гъби
• 4 домата
• 6 с.л. ситно нарязан магданоз
• 150 мл сметана

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го пържим в 4 с.л. от мазнината. Щом поомекне, прибавяме ориза и също го запържваме. Сипваме виното и оставяме сместа да поври без капак.

После наливаме половината от бульона и продължаваме да готвим на умерен огън, като периодично разбъркваме и наливаме по малко от останалия бульон. Оризът е готов след 15-20 мин. Тогава посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Нарязваме бекона на малки кубчета и го пържим в останалата мазнина. Добавяме нарязаните гъби, а след малко – обелените и ситно нарязани домати. Накрая сипваме наситнения магданоз и сметаната и задушаваме още 5-6 мин.

Сипваме готовия сос при ориза, разбъркваме и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало