Кулинарни рецепти » Супа от леща с шунка

 Супа от леща с шунка

Продукти: (за 6-8 порции)

• 250 г леща
• 1 глава лук
• 1 глава чесън
• 1 червена чушка
• 500 г пушена шунка
• 2-3 с.л. олио
• 500 мл пилешки бульон
• 1,2 л вода
• 120 г заквасена сметана
• суха чубрица на клонки
• 1 дафинов лист
• магданоз
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме шунката на ситно и отделяме 50-100 г за гарниране.

Изчистваме и измиваме лещата и я слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме счукания чесън, нарязания на ситно лук, олиото, чушката, нарязаната на парченца и дафиновия лист и чубрицата, които сме увили в марлена торбичка.

Наливаме бульона и водата, подправяме със сол, червен и черен пипер, затваряме тенджерата херметически и включваме котлона на най-силната степен. Щом започне да излиза пара от винтила, намаляваме рязко котлона и варим около 45 мин.

Отваряме капака и изваждаме торбичката с подправките. Лещата трябва да е омекнала много добре.

Прехвърляме я в дълбока купа и я пасираме с миксер на пюре. Ако е прекалено гъста, наливаме още малко топъл бульон или вода и клокваме на огъня. Накрая поръсваме я с наситнен магданоз.

Разливаме лещата по купичките, застройваме я със сметана /кисело мляко/ и наръсваме всяка порция със заделената шунка. Сервираме супата гореща.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Начало