Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г зелен грах
• 200 г дребна юфка /или кускус/
• 4-5 глави лук
• 60 г краве масло
• 2 с.л. олио
• 1-2 домата
• 150 г бекон
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и прибавяме олиото, бекона, нарязан на малки парченца, и ситно нарязания лук. Запържваме всичко на тих огън.
Обелваме и настъргваме доматите, след което ги задушаваме с малко мазнина. Прибавяме ги към запържените продукти заедно с граха, сипваме малко хладка вода и рязко засилваме огъня. Щом заври, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намаляме огъня. Захлупваме и варим на слаб огън, докато грахът уври добре.
В друг съд сваряваме юфката в 1 л подсолена вода, отцеждаме я и я сипваме при останалите продукти. Прибавяме водата, в която сме варили юфката, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме супата да престои 10 мин. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...