Продукти:
• 2,5 кг брашно
• 200 г хлебна мая
• 750 мл прясно мляко
• 500 г захар
• 4 ванилии
• кората на 1-2 лимона
• 35 г сол
• 100-200 г мас
• 1 кг маргарин
• 150 г захаросани парченца от портокал и лимон
• 80 г горчиви бадеми
• 200 г сладки бадеми
• 1-1,5 кг едри стафиди без семки
• 250 г малки черни стафиди, ром (или бренди)
За глазурата:
• краве масло
• кристална захар
• пудра захар
Начин на приготвяне:
Вечерта преди приготвянето на тестото оставяме всички продукти на топло място, а двата вида стафиди навлажняваме с ром.
На другия ден пресяваме брашното, правим кладенче и в него слагаме размесената с малка част от млякото мая. Обработваме сместа до средно твърдо тесто.
Оставяме го да втаса, а след това добавяме захарта, подправките, маста, маргарина, накълцаните на ситно захаросани кори, смлените бадеми и топло мляко, колкото поеме. Омесваме добре и накрая прибавяме и стафидите. Оставяме тестото на топло, но не близо до печка, защото ще изтече мазнината. Втасва поне 2 часа, след което за кратко го измесваме още веднъж и разделяме на части по около 1 кг.
Оформяме тестото като хляб и по средата надлъж с дланта прокарваме бразда, дълбока около сантиметър. Печем щолена около час на средна температура.
След това го намазваме с масло, поръсваме със захар на кристали и накрая го овалваме в пудра захар. Оставяме щолена “да узрее” поне една седмица преди Коледа.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...