Кулинарни рецепти » Саралия баклава

 Саралия баклава

Продукти:

• 500 г брашно
• 1 ч.ч. вода
• 1 яйце
• 1 ч.л. сол
• 1/2 ч.л. оцет
• 2 пакетчета краве масло
• 1 к.ч. мазнина за разточване
• 1 яйце за намазване

За плънката:

• 100 г орехови ядки
• 1 равна ч.л. канела

За сиропа:

• 600 г захар
• 2 ч.ч. вода
• 1 ванилия
• малко винена киселина

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, оцета и яйцето. Слагаме по малко от водата и омесваме много меко тесто. Разделяме го на 10 равни части, които върху намаслена плоскост оформяме на топчета. Нареждаме ги в тава, намазваме ги с мазнина и оставяме да отлежат на хладно място около 20 мин.

Намазваме топчетата отново с мазнина и върху намаслена плоскост ги разточваме на елипсовидни кори. Разпределяме от маслото върху половината на всяка кора така, че да може да се покрие с другата половина. След това разтегляме малко сгънатите кори, за да оформим правоъгълници. Разточваме ги и ги сгъваме на четири. Оставяме ги на студено да отлежат и по същия начин ги разточваме и сгъваме още два пъти. След като последния път отлежат 10-15 мин, разточваме кори с правоъгълна форма.

Разстиламе в края на всяка кора накълцаните и разбъркани с канела орехови ядки. Навиваме корите на рула, поотделно ги разтегляме и в намаслена тава ги навиваме във формата на продълговати охлюви. Намазваме с яйце и печем в умерена фурна.

Изчакваме саралията да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта, ванилията и винената киселина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Начало