Продукти:
• 500 г брашно
• 1 ч.ч. вода
• 1 яйце
• 1 ч.л. сол
• 1/2 ч.л. оцет
• 2 пакетчета краве масло
• 1 к.ч. мазнина за разточване
• 1 яйце за намазване
За плънката:
• 100 г орехови ядки
• 1 равна ч.л. канела
За сиропа:
• 600 г захар
• 2 ч.ч. вода
• 1 ванилия
• малко винена киселина
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, оцета и яйцето. Слагаме по малко от водата и омесваме много меко тесто. Разделяме го на 10 равни части, които върху намаслена плоскост оформяме на топчета. Нареждаме ги в тава, намазваме ги с мазнина и оставяме да отлежат на хладно място около 20 мин.
Намазваме топчетата отново с мазнина и върху намаслена плоскост ги разточваме на елипсовидни кори. Разпределяме от маслото върху половината на всяка кора така, че да може да се покрие с другата половина. След това разтегляме малко сгънатите кори, за да оформим правоъгълници. Разточваме ги и ги сгъваме на четири. Оставяме ги на студено да отлежат и по същия начин ги разточваме и сгъваме още два пъти. След като последния път отлежат 10-15 мин, разточваме кори с правоъгълна форма.
Разстиламе в края на всяка кора накълцаните и разбъркани с канела орехови ядки. Навиваме корите на рула, поотделно ги разтегляме и в намаслена тава ги навиваме във формата на продълговати охлюви. Намазваме с яйце и печем в умерена фурна.
Изчакваме саралията да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта, ванилията и винената киселина.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...