Продукти: (за 5-6 порции)
• 2 кг миди
• 1 малка глава целина
• 2 малки тиквички
• 2 червени люти чушки
• 1 кг домати
• 2 глави лук
• 3-4 скилидки чесън
• 4 с.л. зехтин
• 1 ч.л. смлян кимион
• 2 с.л. смес от ситно нарязани зелени подправки (магданоз, босилек, копър)
• 2 с.л. лимонов сок
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Отваряме мидите, изваждаме месото и го измиваме много добре. Нарязваме целината и тиквичките на кубчета, лютите чушлета – на пръстенчета, а лука и чесъна нарязваме на дребно. Обелваме доматите, почистваме ги от семената и също ги нарязваме на дребно.
Сгорещяваме мазнината и запържваме лука, чесъна, целината и тиквичките. След 3-4 минути добавяме доматите и лютите чушки. Подправяме с кимион, черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме десетина минути.
Слагаме мидите, поръсваме зелениите, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин на силен огън, като от време на време разбъркваме. Поръсваме готовото ястие с лимоновия сок и поднасяме.
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...