Продукти: (за 5-6 порции)
• 2 кг миди
• 1 малка глава целина
• 2 малки тиквички
• 2 червени люти чушки
• 1 кг домати
• 2 глави лук
• 3-4 скилидки чесън
• 4 с.л. зехтин
• 1 ч.л. смлян кимион
• 2 с.л. смес от ситно нарязани зелени подправки (магданоз, босилек, копър)
• 2 с.л. лимонов сок
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Отваряме мидите, изваждаме месото и го измиваме много добре. Нарязваме целината и тиквичките на кубчета, лютите чушлета – на пръстенчета, а лука и чесъна нарязваме на дребно. Обелваме доматите, почистваме ги от семената и също ги нарязваме на дребно.
Сгорещяваме мазнината и запържваме лука, чесъна, целината и тиквичките. След 3-4 минути добавяме доматите и лютите чушки. Подправяме с кимион, черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме десетина минути.
Слагаме мидите, поръсваме зелениите, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин на силен огън, като от време на време разбъркваме. Поръсваме готовото ястие с лимоновия сок и поднасяме.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...