Продукти:
• 200 г сух хляб
• 200 г ябълки
• 125 г пудра захар
• 2 яйца
• 150 мл прясно мляко
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. хлебна сода
• 1 ванилия
• 2 с.л. ром или коняк
• 50 г краве масло
• 1 к.ч. едро счукани орехови ядки
• 2 ч.л. канела
За шоколадовия сос:
• 50 г какао
• 100 мл прясно мляко
• 1 с.л. пудра захар
• 30 г краве масло
За гарниране:
• 1 кофичка сметана
• 60 г пудра захар
• 1 ванилия
• 50 г шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
Половината от хляба нарязваме на тънки филийки е запичаме във фурната до светлокафяв цвят, след което го счукваме.
Останалата част от хляба накисваме в прясното мляко и след като омекне добре, разбиваме на каша. Към нея прибавяме олиото, содата за хляб, ванилията и рома. Жълтъците заедно с 40 г от захарта разбиваме до побеляване и също прибавяме към сместа.
Белтъците с останалата част от захарта загряваме на водна баня при непрекъснато бъркане до лекото им сгъстяване. Прибавяме счукания хляб, ореховите ядки, канелата. Разбъркваме добре и остраняваме от водната баня.
В голям съд разбъркваме двете смеси и към тях добавяме почистените и нарязаните на дребни кубчета ябълки. След това изсипваме сместа в кръгла тавичка, в която предварително сме разтопили маслото и сме го оставили да изстине. Печем в умерена фурна 20-25 мин. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния.
Шоколадовия сос приготвяме като смесваме продуктите, разбъркваме и леко ги сваряваме. Заливаме тортата с топлия сос, а отгоре гарнираме със сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, и поръсваме с шоколадовите пръчици.
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...