Кулинарни рецепти » Торта Изненадa

 Торта Изненадa

Продукти:

• 200 г сух хляб
• 200 г ябълки
• 125 г пудра захар
• 2 яйца
• 150 мл прясно мляко
• 3 с.л. олио
• 1 ч.л. хлебна сода
• 1 ванилия
• 2 с.л. ром или коняк
• 50 г краве масло
• 1 к.ч. едро счукани орехови ядки
• 2 ч.л. канела

За шоколадовия сос:

• 50 г какао
• 100 мл прясно мляко
• 1 с.л. пудра захар
• 30 г краве масло

За гарниране:

• 1 кофичка сметана
• 60 г пудра захар
• 1 ванилия
• 50 г шоколадови пръчици

Начин на приготвяне:

Половината от хляба нарязваме на тънки филийки е запичаме във фурната до светлокафяв цвят, след което го счукваме.

Останалата част от хляба накисваме в прясното мляко и след като омекне добре, разбиваме на каша. Към нея прибавяме олиото, содата за хляб, ванилията и рома. Жълтъците заедно с 40 г от захарта разбиваме до побеляване и също прибавяме към сместа.

Белтъците с останалата част от захарта загряваме на водна баня при непрекъснато бъркане до лекото им сгъстяване. Прибавяме счукания хляб, ореховите ядки, канелата. Разбъркваме добре и остраняваме от водната баня.

В голям съд разбъркваме двете смеси и към тях добавяме почистените и нарязаните на дребни кубчета ябълки. След това изсипваме сместа в кръгла тавичка, в която предварително сме разтопили маслото и сме го оставили да изстине. Печем в умерена фурна 20-25 мин. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния.

Шоколадовия сос приготвяме като смесваме продуктите, разбъркваме и леко ги сваряваме. Заливаме тортата с топлия сос, а отгоре гарнираме със сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Начало