Кулинарни рецепти » Многолистни соленки

 Многолистни соленки

Продукти:

• 350 г брашно
• 150 мл вода
• 2 с.л. олио
• 1 ч.л. сол
• 2 ч.л. лимонов сок
• 1 жълтък
• 125 г маргарин
• 25 г краве масло

За плънката:

• 150 г сирене
• 2 яйца
• 1 белтък

Начин на приготвяне:

С 300 г брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 мин. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50х30 см, като ръсим с останалото брашно.

Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразения маргарин. С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да престои още 20 мин на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин като прибавяме останалия маргарин и замразеното масло.

Оставяме тестото да отлежи още 20 мин и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме кръгове и квадрати. Във фигурките поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка без да притискаме и намазваме отгоре с разбит жълтък.

Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване и развиване на соленките, намаляваме температурата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Начало