Кулинарни рецепти » Къпана питка

 Къпана питка

Продукти:

• 500 г брашно
• 25 г мая за хляб
• 2 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко прясно мляко, прибавяме 1-2 с.л. брашно и я оставяме на топло да втаса. Разбиваме яйцата с останалото мляко, прибавяме олиото, солта, захарта, втасалата мая и брашното и омесваме меко тесто. Оформяме тестото на топка, увиваме го на топка и го пускаме в дълбок съд с хладка вода. Щом тестото втаса, то изплува на повърхността.

Изваждаме втасалото тесто и го разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Намазваме отгоре с разбития с малко вода жълтък и надупчваме повърхността с вилица. Печем в умерено загрята фурна. Напръскваме готовата пита с вода, увиваме я с кърпа и я оставяме да престои десетина минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало