Кулинарни рецепти » Коледна погача с мая

 Коледна погача с мая

Продукти :

• 1/2 ч.ч. краве масло
• 1/2 ч.ч. захар
• 1 щипка сол
• 4 яйца
• 1/2 ч.ч прясно мляко
• 25 г мая
• 3,5 ч.ч. брашно
• сокът от 1 лимон
• жълтък и мляко за намазване

Начин на приготвяне:

Разбъркваме маслото със захарта , прибавяме 1 цяло яйце и 3 жълтъка. Разтваряме маята в хладкото мляко. Прибавяме я в маслената смес заедно с 2 ч.ч. брашно и солта. Леко замесваме. Сипваме останалото брашно и лимоновия сок и измесваме тестото. Покриваме го и го оставяме на топло да втасва 2 часа.

Отново премесваме тестото, слагаме го в голяма кръгла тава и го оставяме повторно да втасва, така че да удвои обема си. Намазваме погачата с яйчен жълтък, разбит в малко прясно мляко. Печем в предварително загрята на 1800 фурна около 40 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Начало