Кулинарни рецепти » Гръцки хляб

 Гръцки хляб

Продукти:

• 5 твърдо сварени яйца
• 3 яйца
• 500 г брашно
• 40 г прясна или 20 г суха мая
• 100 г захар
• 100 г краве масло
• настърганата кора на 1 портокал
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. анасон
• 1 жълтък
• 50 г сусам

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста каша и оставяме на топло място за 30 минути да шупне (ако използваме суха мая, следвайме указанията за употреба).

Сипваме брашното в голяма купа, правим кладенче в средата, добавяме шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесваме тестото. Омесваме добре върху набрашнена повърхност, поставяме в купа, покриваме с платнена кърпа и оставяме на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум 1 час.

Загряваме фурната до 180 градуса. Намазваме с олио тавичка за печене.

Изваждаме тестото от купата и отново омесваме. Отделяме 2/3 от тестото и оформяме продълговата пита. Останалото тесто разделяме на 4 части и оформяме от всяко парче 30 сантиметрови рула, които сплитаме две по две на плитка.

Леко сплескваме краищата на питата и заобикаляме с плитките. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода, намазваме питата и поръсваме със сусама. Оставяме на топло за 20 минути да втаса отново.

Правим 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставяме в тях сварените цели обелени яйца. Печем около 30-40 минути.

Автор: Антоанета Стефанова

Представяме Ви:

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Начало