Кулинарни рецепти » Гръцки хляб

 Гръцки хляб

Продукти:

• 5 твърдо сварени яйца
• 3 яйца
• 500 г брашно
• 40 г прясна или 20 г суха мая
• 100 г захар
• 100 г краве масло
• настърганата кора на 1 портокал
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. анасон
• 1 жълтък
• 50 г сусам

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста каша и оставяме на топло място за 30 минути да шупне (ако използваме суха мая, следвайме указанията за употреба).

Сипваме брашното в голяма купа, правим кладенче в средата, добавяме шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесваме тестото. Омесваме добре върху набрашнена повърхност, поставяме в купа, покриваме с платнена кърпа и оставяме на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум 1 час.

Загряваме фурната до 180 градуса. Намазваме с олио тавичка за печене.

Изваждаме тестото от купата и отново омесваме. Отделяме 2/3 от тестото и оформяме продълговата пита. Останалото тесто разделяме на 4 части и оформяме от всяко парче 30 сантиметрови рула, които сплитаме две по две на плитка.

Леко сплескваме краищата на питата и заобикаляме с плитките. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода, намазваме питата и поръсваме със сусама. Оставяме на топло за 20 минути да втаса отново.

Правим 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставяме в тях сварените цели обелени яйца. Печем около 30-40 минути.

Автор: Антоанета Стефанова

Представяме Ви:

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Начало