Продукти: (за 4-6 порции)
• 400 г коприва
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 1 корен пресен лук
• 1 с.л. брашно
• 100 г киселец
• 5-6 зърна черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Потапяме копривата за 3-4 мин в 1 л вряща вода. Отцеждаме и я прекарваме през месомелачка. Задушаваме в половината от олиото и я заливаме с водата, в която сме я попарили.
Задушаваме в малко вода нарязания на тънки филийки стар лук, ситно нарязаните магданозен корен и пресен лук. Прибавяме задушената смес към чорбата.
В останалото олио запържваме препеченото брашно. Разреждаме запръжката с малко бульон и я сипваме в чорбата. Прибавяме ситно нарязания киселец и зърната черен пипер, посоляваме и варим още 20 мин на умерен огън.
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...