Продукти:
• 3 яйца
• 3 с.л. захар
• 4 с.л. брашно
За крема:
• 1 пакетче краве масло
• 2 кофички кисело мляко
• 3 яйца
• 250 г захар
• 1 с.л. желатин
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода.
Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата.
Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. Остраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане глатка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин.
Изливаме крема върху блата и оставяме да се желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...