Кулинарни рецепти » Печено каре от сърна

 Печено каре от сърна

Продукти: (за 14-16 порции)

• 3,5-4 кг еленов или сърнешки гръб /2 карета/
• 100 г сланина
• 3-4 с.л. мазнина за печене
• 1,5 пакетче краве масло
• 2 листа желатин
• 2-3 ч.ч. бистър силен телешки бульон
• 1 кг чернодробен пастет
• 1/2 к.ч. коняк
• 1 к.ч. сметана
• 3-4 филии среда от сух бял хляб
• 3 портокала
• 20-25 череши или вишни от сладко
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Оставяме месото да отлежи добре, натриваме го със сол и черен пипер и шпиковаме с 50 г сланина. Останалата сланина нарязваме на ситно и слагаме в съда за печене. Върху сланината слагаме месото, заливаме с мазнината и печем в умерена фурна 1 час, като от време на време доливаме по малко гореща вода. След като месото се опече, изваждаме го да изстине, почистваме от костите и нарязваме на тънки филийки.

Разтваряме в горещия бульон предварително накиснатия в студена вода желатин и оставяме в съд с топла вода, за да не стегне. Разбиваме на пяна маслото и към него прибавяме постепенно пастета, натрошения хляб, сметаната, черния пипер, коняка и сол на вкус. Разбиваме добре сместа, за да получим еднородна маса, слагаме по дължината на блюдото, в което ще поднесем ястието, оформяме и заглаждаме.

Отгоре нареждаме керемидообразно филийките от изпеченото месо. Оставяме в хладилника да се стегне и заливаме с част от приготвения аспик така, че да се получи равномерен слой. Останалия аспик оставяме да се стегне и използваме за гарниране на ястието. Околовръст на месото правим венец от нарязаните на филийки портокали, които украсяваме с по 1 вишня или череша. Отделно сервираме салата, горчица и соса от печеното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Начало