Кулинарни рецепти » Ориенталска мусака

 Ориенталска мусака

Продукти: (за 10-12 порции)

• 500 г овче месо от ребрата
• 500 г овче месо от бута
• 2-3 глави лук
• 1 голям и 2 средни патладжана
• 3 тиквички
• 750 г картофи
• 10 домата
• четвърт пакетче краве масло
• трохи от 2 филии сух бял хляб
• 1 к.ч. олио
• 2-3 скилидки чесън
• 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз,
• парче целина с няколко листа
• 1-2 с.л. брашно
• черен пипер, сол

За заливката:

• 2 яйца
• 1 непълна ч.ч. прясно мляко
• 2-3 с.л. брашно
• 100 г настърган кашкавал
• червен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филии, посоляваме ги леко и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Почистваме месото от костите, ципите и сухожилията, нарязваме го на едри парчета, посоляваме го леко и го оставяме да престои 1 час на хладно. Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на филийки.

Изпържваме картофите. Овалваме тиквичките и патладжана в брашното и също ги изпържваме.

Прекарваме месото два пъти през месомелачка, след което го смесваме със ситно нарязаните лук и целина и с обелените и настъргани домати. Запържваме сместа, а след това я задушаваме 20 мин на тих огън. Прибавяме ситно нарязания магданоз, хлебните трохи и черен пипер на вкус.

Нареждаме падладжаните в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях половината от омесената кайма. Отгоре нареждаме тиквичките и покриваме с останалата част от каймата. Най-отгоре нареждаме картофите и покриваме с отрязаните от доматите капачета. Във всяко доматено капаче слагаме по едно топче масло.

Печем ястието 20 мин в силна фурна. След това го заливаме със смес от млякото, брашното, разбитите яйца, сол и червен пипер на вкус, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме още 10 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Начало