Продукти за 8-10 порции:
• 100 г дребен бял боб
• 150 г бекон
• 100 г шунка
• 2 с.л. краве масло
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 1 връзка зелен лук
• 1 тиквичка
• 200 г грах
• 100 г сварен ориз
• 2 л месен бульон
• 2 скилидки чесън
• 4 домата
• 2 с.л. настърган кашкавал
• 1 дафинов лист
• босилек, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, след което го изплакваме.
Нарязваме шунката и бекона на малки кубчета и заедно със ситно нарязания лук ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме отцедения боб и граха и също ги запържваме. Сипваме бульона и оставяме сместа да ври 25-30 мин на умерен огън.
Прибавяме ситно нарязаните зелен лук, тиквичка и моркови, счукания чесън, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Доваряваме на умерен огън. Десетина минути преди да отстраним от огъня, прибавяме обелените и настъргани домати.
Поръсваме готовата супа с настъргания кашкавал и ситно нарязан босилек.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...