Продукти за 8-10 порции:
• 100 г дребен бял боб
• 150 г бекон
• 100 г шунка
• 2 с.л. краве масло
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 1 връзка зелен лук
• 1 тиквичка
• 200 г грах
• 100 г сварен ориз
• 2 л месен бульон
• 2 скилидки чесън
• 4 домата
• 2 с.л. настърган кашкавал
• 1 дафинов лист
• босилек, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, след което го изплакваме.
Нарязваме шунката и бекона на малки кубчета и заедно със ситно нарязания лук ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме отцедения боб и граха и също ги запържваме. Сипваме бульона и оставяме сместа да ври 25-30 мин на умерен огън.
Прибавяме ситно нарязаните зелен лук, тиквичка и моркови, счукания чесън, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Доваряваме на умерен огън. Десетина минути преди да отстраним от огъня, прибавяме обелените и настъргани домати.
Поръсваме готовата супа с настъргания кашкавал и ситно нарязан босилек.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...