ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар.
ОБЯД
Чорба от дребни рибки и зелев сок
Продукти за 5-6 порции: 300-400 г дребна риба, 1 глава лук, 1/2с.л. брашно, 1 яйце, 1/2с.л. оцет, магданоз, девисил, черен пипер, сол, 4 ч.ч. зелев сок, 3-4 ч.ч. гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Смесваме зелевия сок с горещата вода и прибавяме ситно нарязания лук. След като течността заври, пускаме рибките и леко посоляваме. Варим чорбата на умерен огън, като внимаваме да не се разварят рибките. От брашното, 1-2 с.л. студена вода и оцета приготвяме кашица, която сипваме в тенджерата. След 5-6 мин отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, девисил и черен пипер.
Пържена риба с орехов сос
Продукти за 4 порции: 800 г дребна риба, сол, брашно за овалване, олио за пържене; зa соса: 4-5 скилидки чесън, 1 ч.ч. орехови ядки, 5 с.л. олио, 2 с.л. оцет, черен пипер, сол, 2-3 твърдо сварени яйца.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата, овалваме я в брашното и я изпържваме. Счукваме чесъна с малко сол и постепенно прибавяме към него при енергично бъркане олиото и оцета. Слагаме смлените орехови ядки и разреждаме с малко хладка вода така, че да се получи умерено гъст сос. Подреждаме рибата в чиния за сервиране и заливаме със соса. Наоколо украсяваме с нарязаните на резенчета твърдо сварени яйца.
Козуначени яйца с цели плодове от сладко
Прoдукти: 1 доза козуначено тесто, 20-25 плода от смокиново сладко, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 4-5 с.л. пудра захар, 2-3 с.л. гликоза, 1-2 белтъка, 1 ванилия, кристална захар, мазнина
Нaчин на приготвяне: Вземаме смокините от сладкото, овалваме ги в галета, после бързо потапяме в сиропа от сладкото и ги отъркалваме неколкократно в смлени орехови ядки.От тестото разточваме кора, дебела около 5 мм, режем правоъгълни парчета, в които слагаме по една смокиня, завиваме добре, имитирайки яйце, като краищата подпъхваме отдолу, за да не се виждат. Леко ги мажем с бития белтък, овалваме със стърготините и изпичаме в умерена фурна. Някои от яйцата можем да посипем с ароматизирана пудра захар, а други леко да намажем с гликоза и отъркаляме в настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Огретен от праз
Продукти за 4-5 порции: 5-6 стръка праз, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. настърган кашкавал, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме праза и го нарязваме на парчета по 6-7 см. Поръсваме с оцет и сол и оставяме да престои 30 мин. После го варим в подсолена вода до омекване. Отцеждаме и нареждаме парчетата в намаслена тавичка. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме с отварата от праза, подправяме с черен пипер и сол на вкус и заливаме ястието. Печем 15 мин в умерено загрята фурна, поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме още 5-6 мин.
Сутляш с ябълки
Прoдукти: 11/2 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 малки ябълки, 2 жълтъка, 2 ванилии, щипка сол, конфитюр от ягоди или вишни; зa соса: 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 1 1/2 ч.ч. вода и го варим, докато изври водата. Наливаме след това млякото и прибавяме половината от захарта и солта и варим на тих огън. Преди да свалим от огъня прибавяме постепенно добре разбитите жълтъци, а след като се охлади, добавяме ванилията. Обелваме ябълките, издълбаваме ги и ги слагаме да се варят в сироп, приготвен от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Внимаваме ябълките да останат цели. След като се сварят, изваждаме ги от сиропа и ги оставяме да се оцедят и изстинат. Разбиваме жълтъците за соса със захарта. Прибавяме постепенно прясното мляко и бъркаме на тих огън, докато заври. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме с ванилията и продължаваме да бъркаме, докато сосът изстине. Изсипваме в подходяща чиния охладения сутляш. Оформяме го добре и с лъжица правим малки вдлъбнатини, в които слагаме ябълките. Във всяка ябълка слагаме плодчета от конфитюра. Отделно сервираме приготвения сос.
Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...
Суфле с кашкавал Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба н...
Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или иначе, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-...
ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА Пилешки дробчета по селски Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, олио, сол, черен пипер, магданоз, 3-4 скилидки чесън. Нaчин на приготвяне: Измиваме др...