ЗАКУСКА
Бухти с мая
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г кисело мляко, 2 яйца, 100 г сирене, 10 г мая за хляб, 2 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладка вода и захарта. Оставяме я да втаса. От брашното, киселото мляко, настърганото сирене, втасалата мая и солта омесваме меко тесто. Разточваме го на дебела кора /дебелина около1,5-2 см/. Изрязваме от тестото бухти с диаметър 4-5 см и ги изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.
ОБЯД
Супа от риба със спанак
Продукти за 4 порции: 500 г мерлуза, 3 с.л. олио, 250 г спанак, 3 стръка пресен лук, 3 домата, 1 к.ч. натрошено фиде, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, джоджен.
Нaчин на приготвяне: В мазнината и 1 с.л. вода, задушаваме до омекване ситно нарязаните лук и част от доматите. Прибавяме нарязания спанак. След като и той се задуши, посоляваме, заливаме с гореща вода или бульон и варим около 20 мин. Прибавяме нарязаната на кубчета риба, останалите домати, нарязани на дребно, и ситно нарязания джоджен. Варим супата още 10-15 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото в киселото мляко яйце и брашното. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Риба с бяло вино
Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. олио, 40 г краве масло, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата отвътре и отвън и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме да престои 1 час и я слагаме в тавичка, в която сме наляли олиото. Върху рибата слагаме част от маслото, нарязано на парченца. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем 10 мин в силна, а след това в умерена фурна. След 15 мин наливаме виното и допичаме рибата, като периодично я обливаме със соса от тавата. Накрая намазваме рибата с останалото разтопено масло и поръсваме с лимонов сок.
Кексчета с орехи
Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от октопод
Прoдукти: 2 кг октопод, 2 яйца, 2 филета аншоа от консерва, 3-4 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 с.л. галета, 1 ч.л. вегета, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме октопода, отделяме месото и го варим в малко безсолна вода, докато омекне. Отцеждаме, изчакваме да изстине и го прокарваме през месомелачка заедно с филетата аншоа. Добавяме разбитите яйца, ситно нарязаните магданоз и чесън, вегетата, зехтина и галетата. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме. Оформяме от каймата малки кюфтета, които изпържваме в сгорещената мазнина.
Сутляш с ябълки
Прoдукти: 11/2 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 малки ябълки, 2 жълтъка, 2 ванилии, щипка сол, конфитюр от ягоди или вишни; зa соса: 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 1 1/2 ч.ч. вода и го варим, докато изври водата. Наливаме след това млякото и прибавяме половината от захарта и солта и варим на тих огън. Преди да свалим от огъня прибавяме постепенно добре разбитите жълтъци, а след като се охлади, добавяме ванилията. Обелваме ябълките, издълбаваме ги и ги слагаме да се варят в сироп, приготвен от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Внимаваме ябълките да останат цели. След като се сварят, изваждаме ги от сиропа и ги оставяме да се оцедят и изстинат. Разбиваме жълтъците за соса със захарта. Прибавяме постепенно прясното мляко и бъркаме на тих огън, докато заври. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме с ванилията и продължаваме да бъркаме, докато сосът изстине. Изсипваме в подходяща чиния охладения сутляш. Оформяме го добре и с лъжица правим малки вдлъбнатини, в които слагаме ябълките. Във всяка ябълка слагаме плодчета от конфитюра. Отделно сервираме приготвения сос.
Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...
Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...
Остров Корфу (Керкира) има славата на едно от най-романтичните места в света. Дължи го вероятно на факта, че съчетава в себе си екзотичен привкус, топлотата и непренудеността на южните народи, но най-...
Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...