Още рецепти » 14 юли

 14 юли

ЗАКУСКА

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

ОБЯД

Кремсупа от картофи

Продукти за 4-5 порции: 6 картофа, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 130 г кашкавал, 2 твърдо сварени яйца, 1 кубче бульон, 1 филия сух бял хляб, подправки, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко вода. Доливаме горещото мляко и разтваряме в него натрошения бульон. Прибавяме маслото, сварените жълтъци и пасираме, докато получим гладка смес. Поръсваме подправки по избор и опитваме на сол. Сервираме с настърганите на едро кашкавал и белтъци.

Кебап в омлет

Продукти за 4 порции: 600 г крехко агнешко или телешко месо, 4 глави лук, 1 морков, 2 чушки, 2 домата,, 8 яйца, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета и го изпържваме до розово в сгорещеното олио. В същото олио слагаме ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните чушки и пържим 10 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати и късчетата изпържено месо и задушаваме, докато кебапът остане на мазнина. Накрая посоляваме и поръсваме с черен пипер и със ситно нарязан магданоз. Отделно разбиваме две по две яйцата за омлетите, като сипваме по мъничко вода. Изпържваме в сгорещеното масло четирите омлета и от двете страни. Разстиламе плънката върху половината на всеки омлет, а с другата половина – загъваме.

Спагети с бял шоколад

Прoдукти: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

ВЕЧЕРЯ

Гювечета Сюрприз

Продукти за 2-3 порции: 100-150 г крехко свинско месо, 100 г колбас по избор, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 2-3 яйца, 1 ч.л. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавяме ситно нарязаните месо и колбаси, запържваме леко и задушаваме до омекване. Отделно задушаваме в останалото олио ситно нарязаните моркови, целина и магданозен корен, след което ги прибавяме към месото. Подправяме сместа на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с виното и я разпределяме поравно в 2 или 3 гювечета. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина с помощта на лъжица и чукваме от ниско по едно яйце. Слагаме гювечетата без да ги захлупваме в гореща фурна за няколко минути, колкото да се стегне белтъкът. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и поднасяме.

Млечно-плодово желе

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 2 ч.ч. пудра захар, 2 лимона, 6 ч.л. желатин, 300 г праскови, 300 г кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със захарта и сока от лимоните. Прибавяме желатина предварително накиснат, набъбнал и след това разтопен на водна баня. Нарязваме обелените праскови и кайсии на малки кубчета и ги пибавяме към млякото. Объркваме всичко добре, разсипваме сместа в малки купички предварително изплакнати със студена вода и слагаме в хладилник да се желира. Преди да сервираме обръщаме десерта в чинийки, украсяваме с парченца от праскова и кайсия и с розички от предварително разбитата с прясното мляко сметана.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Специалитети с шкембе

Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цял...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Рибарица - перлата на Тетевенския балкан

Тук можете да карате колело, да ловите риба, да обикаляте планината или просто да се наслаждавате на природата. Село Рибарица е сред любимите за почитателите на планината родни кътчета за почивк...

Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...

Начало