ЗАКУСКА
Мини кроасанчета
Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.
ОБЯД
Кремсупа от картофи
Продукти за 4-5 порции: 6 картофа, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 130 г кашкавал, 2 твърдо сварени яйца, 1 кубче бульон, 1 филия сух бял хляб, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко вода. Доливаме горещото мляко и разтваряме в него натрошения бульон. Прибавяме маслото, сварените жълтъци и пасираме, докато получим гладка смес. Поръсваме подправки по избор и опитваме на сол. Сервираме с настърганите на едро кашкавал и белтъци.
Кебап в омлет
Продукти за 4 порции: 600 г крехко агнешко или телешко месо, 4 глави лук, 1 морков, 2 чушки, 2 домата,, 8 яйца, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета и го изпържваме до розово в сгорещеното олио. В същото олио слагаме ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните чушки и пържим 10 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати и късчетата изпържено месо и задушаваме, докато кебапът остане на мазнина. Накрая посоляваме и поръсваме с черен пипер и със ситно нарязан магданоз. Отделно разбиваме две по две яйцата за омлетите, като сипваме по мъничко вода. Изпържваме в сгорещеното масло четирите омлета и от двете страни. Разстиламе плънката върху половината на всеки омлет, а с другата половина – загъваме.
Спагети с бял шоколад
Прoдукти: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.
ВЕЧЕРЯ
Гювечета Сюрприз
Продукти за 2-3 порции: 100-150 г крехко свинско месо, 100 г колбас по избор, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 2-3 яйца, 1 ч.л. бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавяме ситно нарязаните месо и колбаси, запържваме леко и задушаваме до омекване. Отделно задушаваме в останалото олио ситно нарязаните моркови, целина и магданозен корен, след което ги прибавяме към месото. Подправяме сместа на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с виното и я разпределяме поравно в 2 или 3 гювечета. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина с помощта на лъжица и чукваме от ниско по едно яйце. Слагаме гювечетата без да ги захлупваме в гореща фурна за няколко минути, колкото да се стегне белтъкът. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и поднасяме.
Млечно-плодово желе
Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 2 ч.ч. пудра захар, 2 лимона, 6 ч.л. желатин, 300 г праскови, 300 г кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със захарта и сока от лимоните. Прибавяме желатина предварително накиснат, набъбнал и след това разтопен на водна баня. Нарязваме обелените праскови и кайсии на малки кубчета и ги пибавяме към млякото. Объркваме всичко добре, разсипваме сместа в малки купички предварително изплакнати със студена вода и слагаме в хладилник да се желира. Преди да сервираме обръщаме десерта в чинийки, украсяваме с парченца от праскова и кайсия и с розички от предварително разбитата с прясното мляко сметана.
Тюрлюгювеч Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч...
Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...
За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...
Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...