ЗАКУСКА
Питка със сирене
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Супа от попчета
Продукти за 4 порции: 500 г попчета, 3-4 домата, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: В подсолена вода, към която сме прибавили 2 с.л. олио, варим едро нарязания лук и целите обелени домати. Когато лукът омекне, прибавяме целите попчета и продължаваме да варим, докато се свари рибата. След това прецеждаме бульона, пасираме рибата и зеленчука и връщаме в бульона полученото пюре. Запържваме брашното в останалото олио и прибавяме към супата. Оставяме да поври още малко, отстраняваме от огъня, застройваме с жълтъците и подкиселяваме с лимонов сок. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Каша от моркови
Прoдукти: 1,5 кг моркови, 1 кафеена чашка олио (може и малко масло), 100 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, сок от 1/2 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме морковите, измиваме ги, нарязваме на едри парчета и сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и ги пасираме. Загряваме олиото, което може да смесим с малко масло, и в него запържваме брашното. При непрекъснато бъркане прибавяме млякото и морковите. Оставяме кашата да заври за минутка и отстраняваме от огъня. Посоляваме и подправяме с лимонов сок. Поднасяме кашата топла.
Дюли с ориз
Прoдукти: 2-3 средно големи дюли, 1 ч.ч. ориз, 2 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваряваме в прясното мляко почистения и измит ориз. Изсипваме го в намаслена тавичка и отгоре нареждаме полу сварените дюли. Разбиваме на пяна белтъците заедно със захарта. Заливаме сладкиша с разбитите белтъци и печем в умерено загрята фурна, докато заливката порозовее. При сервиране гарнираме със сладко, пресни плодове или сметана.
ВЕЧЕРЯ
Пържен ориз със зеленчуци и яйца
Прoдукти: 3 червени чушки, 3 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сух джинджифил, 400 г сварен ориз, 3 яйца, 150 г сварен грах, 4 стръка зелен лук, 3 с.л. соев сос, сусам.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в тиган и изпържваме в него предварително нарязаните на ивички чушки. Добавяме пресования чесън и джинджифила и разбъркваме. Слагаме сварения ориз и запържваме около 5 минути. В друг тиган изпържваме яйцата, след което ги прибавяме към ориза. Връщаме всичко на котлона и слагаме граха, наситнения лук и соевия сос. При сервиране поръсваме със сусам.
Млечен крем със сироп
Прoдукти: 4 ч.ч. отцедено кисело мляко, 8 с.л. плодов сироп, 4 с.л. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, бишкоти.
Нaчин на приготвяне: Смесваме отцеденото кисело мляко с половината от сиропа, счуканите орехови ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре, разпределяме крема в чаши /или купички/ за сервиране и го оставяме за 2-3 часа в хладилник. Преди да сервираме, заливаме крема с останалия сироп и го украсяваме с парчета бишкоти.
Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...
Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...
Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...
Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...