Още рецепти » 26 март

 26 март

ЗАКУСКА

Рулца с кайма

Прoдукти:1 пакет готово бутер тесто, 1 белтък, 2 жълтъка, 2 чушки, 250 г кайма, 50 г замразен грах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и ги нарязваме на ситно. Прибавяме каймата, граха, 1 жълтък, черен пипер и сол. Разбъркваме. Разстиламе тестото върху масата и го разрязваме на по-големи квадрати. Намазваме краищата им с белтъка. Разстиламе отгоре плънката, навиваме квадратите на рулца и залепваме намазаните с белтък краища. Нареждаме ги в тавичката със залепената страна надолу. Намазваме ги отгоре с втория жълтък, който сме разбили с малко вода. Печем 15-20 мин при температура 200°С, докато рулцата хванат златиста коричка отгоре.

ОБЯД

Супа от картофи и саздърма

Прoдукти: 500 г картофи, 250 г саздърма, 1 глава лук, 1 домат, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги пускаме да се варят в 1 л подсолена вода, докато омекнат. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме червения пипер, прибавяме ситно нарязаните домати, разбъркваме и изсипваме запръжката в супата. После добавяме натрошената саздърма, подправяме със счукания чесън и сваляме от огъня.

Мусака от пиле и маслини

Прoдукти: 1 пиле, 1/2 ч.ч. ориз, 3 яйца, 2 глави лук, 1/2 глава чесън, 20 маслини без костилките, 100 г кашкавал, олио, черен пипер, сол, по желание малко шунка.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на ситни парченца. Задушаваме в олиото ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, леко го позапържваме и тогава слагаме маслините, нарязани на парченца, и счукания чесън. Най-накрая прибавяме и пилешкото месо. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тава. Заливаме със смес от 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон, разбитите жълтъци, черен пипер и сол. Печем ястието в умерена фурна. Накрая поливаме със смес от трите белтъка, разбити на пяна, и настъргания кашкавал. Запичаме мусаката 10 минути.

Реване с ванилия

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода

Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.

ВЕЧЕРЯ

Пържена риба в тесто

Продукти за 4 порции: 600 г почистена риба, 5-6 с.л. брашно, 3 с.л. олио, сок от половин лимон, 2 белтъка, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с олиото и малко топла вода и оставяме сместа малко под похлупак. Нарязваме на порции почистената риба, поръсваме с лимонов сок, смесен с 1 ч.л. олио, и оставяме да престои 15-20 минути. Прибавяме към тестото разбитите на сняг белтъци, овалваме в него посолените и поръсени с черен пипер порции риба и изпържваме от двете страни в сгорещена мазнина.

Печени ябълки със сметана

Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 150 г захар, 150 г сметана, 50 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме ябълките, пълним със захар, редим в тава и запичаме на фурна. Като изстинат, слагаме разбитата с пудрата захар сметана и заливаме със сиропа от печенето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Страховете на невръстните

Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...

Полирайте печката с джин

Днес много от електроуредите са с различни външни елементи от стомана, която става на петна при почистване. Как могат уредите да останат винаги лъскави? Намокрете парче плат с джин и почисте...

Пазете децата от отровите!

Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през ...

Когато очаквате наследник

Въпреки че ходенето пеша влияе благотворно върху всички нас през различните етапи от живота ни, то е особено полезно за бременните жени през първите 6 месеца от щастливото очакване. Ходенето кара да р...

Начало