Още рецепти » 01 септември

 01 септември

ЗАКУСКА

Оризови тиганици

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни. Сервираме ги с кисело мляко или като десерт с мед, сладко и др.

ОБЯД

Супа от макарони

Прoдукти: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.

Мусака от картофи с моркови

Прoдукти: 750 г картофи, 4-5 моркова, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 3 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. В половината от олиото задушаваме до омекване морковите, нарязани на кубчета или кръгчета, и ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме половината от картофите в намаслена тавичка, а върху тях разстиламе морковите. Отгоре нареждаме останалите картофи. Поръсваме ястието с останалата мазнина и го заливаме с прясното мляко, в което сме разбили яйцата. Посоляваме. Печем мусаката в силна фурна, докато се зачерви.

Лесен кекс с олио

Прoдукти: 6 яйца, 350 г захар, 6 с.л. олио, 500 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2ч.л. лимонова кора, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Наливаме 1 к.ч. хладка вода, сипваме на тънка струйка олиото и накрая прибавяме брашното. Разбъркваме добре и слагаме ванилията и настърганата лимонова кора. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия кекс да изстине и след това го поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от алабаш

Прoдукти: 1 алабаш /около 500 г/, 4 с.л. овесени ядки, 1 яйце, 2-3 с.л. галета, сол, краве масло и олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме алабаша на едро ренде и го варим на пара. Сваляме го от огъня и разбъркваме с овесените ядки и яйцето. Посоляваме на вкус. Оставяме сместа да престои 30 мин, прибавяме малко галета и омесваме. Оформяме кюфтета, които овалваме в галета и пържим в смес от олио и масло.

Ябълкова супа

Прoдукти: 700 г диви ябълки, 3 с.л. нишесте, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сметана, канела.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме добре узрелите плодове на парченца, като отделяме семенната им част. Заливаме с 3-4 ч.ч. вода и варим до омекване. Размесваме нишестето в малко вода, изливаме в съда с ябълките, добавяме захарта и канелата и кипваме. Сервираме с разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Детето ми е в кувьоз – ще ослепее ли?

Проблема коментира д-р Станимира Желязова, ординатор в отделението за недоносени деца в Първа многопрофилна болница за активно лечение-София В случая става дума за ретинопатията, която е характе...

Домашните отравяния

Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск ...

Вечните краски на мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Начало