ЗАКУСКА
Бухти с яйца
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 16 с.л. брашно, 1 бакпулвер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с миксер или тел. Прибавяме киселото мляко и малко сол. После лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. След това с лъжица гребваме от сместа и пържим в голямо количество силно сгорещена мазнина, докато бухтите поруменеят и от двете страни. По желание поръсваме готовите бухти с пудра захар.
ОБЯД
Зеленчукова супа с макарони
Продукти за 4 порции: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 100 г макарони, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета морковите и целината и ги запържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязаните лук и праз. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1,5 л гореща вода. Варим на умерен огън, докато зеленчуците поомекнат. Прибавяме натрошените макарони и варим още 20 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Пускаме също така и бучката масло.
Ориз със задушени зеленчуци
Продукти за 4 порции: 250г ориз, 2 чушки, 2 моркова, 1 малка глава целина, 3 домата, 3-4 стръка лук, 150г грах, 3 с.л. олио, 300г доматено пюре, черен пипер и сол
Нaчин на приготвяне: Варим ориза 20 мин в подсолена вода, след което го отцеждаме. Измиваме доматите, чушките, морковите и целината. Нарязваме доматите на кубчета, лука - на ситно, а останалите зеленчуци - на тънки и дълги ивички. В тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука. Изсипваме зеленчуците и граха, подправяме със сол и черен пепер и задушаваме10-12 мин. Разбъркваме ориза с доматеното пюре и го изсипваме при зеленчуците. Оставяме ястието още 2-3 мин на котлона.
Пастички “Каприз”
Прoдукти: 1 пакетче масло, 200 г пудра захар, 2 яйца, 175 г бяло брашно, 1 щипка сол, 1 1/2 ч.л. бакпулвер, 120 мл хладко прясно мляко, 1 ванилия; за пълнежа и глазурата: 2 белтъка, 400 г пресята пудра захар, 1-2 капки глицерин, сокът от 1 лимон, сладкарска боя, кокосови стърготини, цветни захарни пръчици, захаросани лимонови и портокалови корички или резенчета.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло заедно със захарта на пяна. Прибавяме с биене едно по едно яйцата, наливаме млякото и разбъркваме добре. Пресяваме брашното със солта и бакпулвера и го прибавяме на части с бъркане в маслената смес. Ароматизираме с ванилията. Намасляваме и набрашняваме малки къдрави формички, които пълним с тестото до половината. Печем 20 мин на 190°С. Изчакваме да изстинат, вадим ги от кошничките и ги редим в десертни чинии. Разбиваме белтъците на сняг с част от захарта, постепенно добавяме цялата захар, глицерина и лимоновия сок и бием още 1 мин. Оцветяваме този сняг с различни сладкарски бои, намазваме пастичките и ги оставяме в хладилник. Преди сервиране наръсваме с цветни пръчици и кокосови стърготини и гарнираме със захаросаните цитрусови корички.
ВЕЧЕРЯ
Гъбени крокети
Продукти за 3-4 порции: 500 г пресни или мариновани гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, галета, магданоз, черен пипер, ким, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили щипка ким. Отцеждаме и ги слагаме в гъст бешамелов сос, който сме приготвили от маслото, брашното, яйцата и млякото. Прибавяме ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сгорещяваме голямо количество мазнина. С намаслена супена лъжица вземаме от гъбеното тесто, оформяме топчета, овалваме ги в галета и ги пускаме в сгорещената мазнина. Пържим до златисто оцветяване. Непосредствено след като извадим крокетите, поръсваме с настъргания кашкавал.
Кисел от ябълки с карамфил и канела
Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 пръчица канела, 3-4 зърна карамфил, 4 с.л.нишесте, 200-300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме канелата и карамфила и варим докато съвсем се размекнат. Прецеждаме ги и отмерваме получения сок с чаши. На всяка чаша сок прибавяме по 1 равна с.л. нишесте, като размиваме предварително нишестето в 1 ч.ч. от сока и след това го сипваме в останалия сок. Прибавяме захарта и бъркаме сместа на умерен огън, докато заври и се сгъсти. Разсипваме още горещия кисел в широки стъклени чаши, изплакнати със студена вода. Поднасяме го след като се охлади добре.
Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...
Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...
Ако кихате, ако гърлото ви боли или носът ви е запушен, това е по-скоро простуда. Но ако се появят главоболие, температура, силна отпадналост и болки в мускулите – това вече са признаци за грип. Най-в...
Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...