Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините на съхраняване, като най-важното е запазването на жизнеспособността. Способността на семената да покълват при оптимални условия при различните зеленчукови видове е различна. На първо място тя се определя от възрастта на семената. Има такива, които запазват своята кълняемост до 6-8 години, докато други след двегодишно съхраняване вече са стари. По-дребните семена имат по-къс, а едрите – по-дълъг живот. Можете да съхраните семената от диня, пъпеш, тиква - до 6-8 години; от салата, спанак, репички, пипер, цикория - до 4-5 години; от грах, фасул, домати, лук, моркови, целина, салатно цвекло, аспержа - до 3-4 години; от магданоз, резене - до 2-3 години; от пащърнак, черен корен, копър - до 1 година.
Кълняемостта се определя от броя покълналите от 100 семена. Например, ако при средна проба от 100 семена, 95 от тях са покълнали, а 5 не са, кълняемостта е 95%.
Продължителността на кълнене пък се определя от времето на засяване. Сравнително лесно покълват семената на грах, фасул, следвани от пипер и домати, а по-трудно на морковите, целината и др.
Опитайте сами
В порцеланова чиния се разстила памук на пласт, като върху него се поставя бяла книжна салфетка. Напоявате обилно с вода. Поставяте 100 семена и ги покривате оново с бяла салфетка, която се навлажнява. След това покривате чинията с алуминиево фолио, за да намалите изпарението. След 10-12 дни преброявате здравите поници. Така ще пресметнете и какъв е процентът на кълняемост на семената ви.
Съхранявайте ги правилно
• Дръжте ги на хладно, сухо и проветриво място без опасност от гризачи и насекоми, опаковани в книжни или платнени торби, за да могат да се проветряват;
• Във всеки пакет поставете етикет с вида, сорта, годината на добиване на семената, кога са узрели първите плодове, произхода на сорта, устойчивостта му към вредителите;
• Температурата в помещенията не трябва да е по-ниска от 5-6 градуса и по-висока от 15 градуса;
• Отстранявайте повредените семена, както и тези, в които се появяват вредители.
Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...
СОЛЕНИ Пудинг с кашкавал Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол. Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Кога...
Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...
Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...