Още рецепти » 26 май

 26 май

ЗАКУСКА

Пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

ОБЯД

Гъбена супа с копър

Прoдукти: 500 г пресни гъби, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 2 връзки копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едри филийки почистените и измити гъби. Слагаме ги в тенджера и ги задушаваме в олиото до омекване. Прибавяме 6 ч.ч. вода, размитото брашно и ситно нарязания копър. Посоляваме супата и оставяме да ври на тих огън. Преди да я махнем от котлона, застройваме супата с яйцата и киселото мляко.

Домати с лук

Прoдукти: 1 кг домати, 1 кг стар лук, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Продължаваме да готвим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая посоляваме и поръсваме със стрита чубрица.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с целина

Прoдукти: 1 глава целина, 4 жълтъка, 6 белтъка, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме целината и я нарязваме на кубчета. Подправяме със сол, черен пипер и ситно скълцан магданоз. Отделно разбиваме жълтъците с брашното и внимателно прибавяме разбитите на пяна белтъци. В сгорещеното олио позапържваме малко целината, заливаме с яйцата и изпържваме омлета от двете страни. Поднасяме го сгънат на две.

Зерде

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 12 ч. ч. вода, 1 ч. ч. захар, канела на прах, розова вода

Нaчин на приготвяне: Варим ориза дълго време до пълното му омекване. След като се свари, го прецеждаме и добавяме захарта. Разбъркваме добре, докато захарта се разтопи и разпределяме ориза в купички. След като изстине, поръсваме с канела на прах и розова вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на патладжани

Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...

Как да се избавя от луничките?

На някои жени пролетното слънце заедно с радостта, която им доставя, донася като неканени украшения и лунички. Те се появяват в резултат на нарушения в пигментния обмен. Засягат най-често лицето, гърд...

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Вашите рецепти с кисело зеле

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН Мусака с кисело зеле и кайма Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 ...

Начало