ЗАКУСКА
Бърза закуска
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Замесваме по-меко тесто от киселото мляко, сиренето, содата и брашното. Разделяме тестото на 16 топки, които нареждаме в намаслена тавичка. С палец оформяме вдлъбнатина във всяка от топките. Слагаме във вдлъбнатините по парченце масло и печем за кратко време в силна фурна само на долен реотан. Сервираме закуските топли.
ОБЯД
Чорба от стрити картофи
Прoдукти: 1 1/2 кг картофи, 1 глава лук, 1 с. л. масло, сол, червен пипер, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, малко лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите. После ги обелваме и ги стриваме с преса. Сипваме стритите картофи в топла вода и възвираме на огъня. Запържваме ситно нарязания лук в маслото, прибавяме червен пипер и сол и всичкото изсипваме в картофите. Кипваме и оставяме чорбата да ври няколко минути. Дръпваме от огъня и застройваме с яйцата, разбити с млякото и лимонена киселина.
Кренвирши с ориз
Продукти за 4 порции: 600 г кренвирши, 300 г ориз, 60 г кашкавал, 4 пиперки от консерва, олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме пиперките на парченца и леко ги запържваме. Смесваме ги със сварения ориз, прибавяме ситно нарязан магданоз и черен пипер и разбъркваме. Нарязваме кренвиршите на парчета с дължина 4-5 см и ги задушаваме на силен огън в 1 к.ч. вода. Изсипваме горещия ориз в чиния за сервиране, наоколо нареждаме кренвиршите, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал.
Макарони с ябълки
Продукти за 4 порции: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Омлет на пара
Прoдукти: 4 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. грах от консерва, 1 домат, 1 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме яйцата, добавяме млякото, граха, обелените и нарязани на дребно домати, олиото и сол на вкус. Изсипваме сместа в намаслен съд и печем 20 мин на водна баня при умерена температура.
Кисел от компот
Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.
Можем да ходим през ден на фризьор, да даваме луди пари за шампоани, балсами и маски и пак да сме недоволни от резултата. Няма съмнение - причината е в самите нас и по-точно в нещата, които не знаем з...
И големият парк, и малката градинка предоставят широко поле за изява на фантазията ни. Различни предмети, събрани оттук-оттам, могат да се окажат нужният аксесоар за разнообразяване на градината и да ...
За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...
Има едно място във Велинград, което всеки гостенин посещава. Заради него идват от далечни места в града с най-многото минерални извори. Това е Клептуза – истинско чудо на природата, облагородено от чо...