ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в намаслена тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Самоковска чорба
Продукти за 4 порции: 4 картофа, 2 моркова, 1 парче керевиз, 1 глава лук, 1 зелена пиперка, 4 червени домата, 4 с.л. олио или половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 дафинов лист, 1 шепа фиде, магданоз, оцет или лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца картофите, морковите, керевиза и чушката. Слагаме ги в съд със студена вода заедно със ситно нарязания лук и бавно кипваме. След това посоляваме, прибавяме мазнината дафиновия лист и варим до полуомекване. Прибавяме обелените и ситно нарязани домати, а след 5 мин - натрошеното фиде. Доваряваме чорбата на тих огън, застройваме я с млякото, поръсваме със ситно нарязан магданоз и подправяме с лимоновия сок.
Огретен с тиквички
Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 800 г телешка кайма, 7-8 картофа, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; за соса: 50 г настърган кашкавал, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и лука и ги пържим 2-3 мин на слаб огън. Прибавяме каймата и запържваме на силен огън при непрекъснато бъркане. Прибавяме подправките и оставяме на огъня още няколко минути. През това време сваряваме картофите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги обелваме и нарязваме на кръгчета. Обелваме и измиваме тиквичките. Нарязваме ги на кръгчета и ги пържим до златисто оцветяване. Приготвяме соса като разтопяваме маслото, прибавяме брашното и леко го запържваме на слаб огън. Наливаме прясното мляко, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да се вари 7-8 мин. След това прибавяме настъргания кашкавал, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Разстиламе запържената кайма в намаслена тавичка, покриваме с тиквичките, а върху тях нареждаме картофите. Заливаме ястието със соса и запичаме за 10 мин в умерена фурна.
Пастички с боровинки
Прoдукти: 600-700 г несолено бутер тесто, 500 г меко сметаново сирене или извара, 3-4 с. л. течен мед, 300 г замразени черни боровинки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Тестото разстиламе и нарязваме на малки квадрати или правоъгълници. Нареждаме ги в изплакната със студена вода тава и печем 10-15 минути в предварително загрята фурна при 220 градуса. След това ги изваждаме и оставяме да изстинат. Сметановото сирене или изварата разби-ваме с меда на гладък крем и разстиламе върху изстиналите тестени подложки. Отгоре разпределяме отце-дените боровинки. Пастичките поръсваме леко с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пълнени пиперки с шунка
Продукти за 4 порции: 12 пиперки, 4-5 с.л. краве масло, 5 с.л. хлебни трохи, 2 с.л. брашно, 3-4 с.л. прясно мляко, 1 глава лук, 250 г шунка, 3-4 гъби, 2 с.л. галета, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме пиперките от семето и дръжките и ги измиваме. В масло изпържваме ситно нарязания лук, ситната шунка и гъбите. Подправяме със сол и червен пипер. Правим нова запръжка от 2 с.л. масло и брашно, което разреждаме с мляко. От нея слагаме в плънката, прибавяме хлебните трохи, разбъркваме сместа и с нея пълним пиперките, които сме посолили отвътре. Нареждаме ги в тавичка нагоре с отворите. Всеки отвор поръсваме с галета и слагаме парченце масло. Печем в умерена фурна.
Вкусен десерт с целувки
Прoдукти: 4 праскови, 1пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4с.л. пудра захар, 250г ванилов сладолед, ванилия, котешки езичета
Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с:една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.
Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...
Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...
Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...
Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...