ЗАКУСКА
Бухтички с шунка
Прoдукти: 200 г шунка, 100 г настърган кашкавал, 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 4-5 с.л. брашно, 1/2ч.л. бакпулвер, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме шунката на дребно, а яйцата разбиваме като за омлет. Прибавяме към тях размесеното с бакпулвера брашно, настъргания кашкавал, картофите, шунката и лука. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Вземаме с лъжица от приготвената смес и пускаме в сгорещеното олио. Оставяме бухтичките да бухнат, като ги обръщаме от двете страни. Сервираме ги върху листа от зелена салата.
ОБЯД
Лучена супа с костен бульон
Продукти за 4-5 порции: 1 кг телешки кости за бульон, 1 стрък праз, 4 средно големи глави лук, 1 с.л. брашно, 3 с.л. ориз, 4 с.л. краве масло, 2 средно големи домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме костите и ги заливаме с 6 ч.ч. студена вода. Варим ги 40 мин на тих огън, след което прецеждаме бульона. Нарязваме на ситно лука и праза. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Прибавяме леко препеченото брашно, разбъркваме и наливаме бульона. Варим на умерен огън. След 10 мин прибавяме ориза и обелените и нарязани домати. Посоляваме и варим, докато се свари оризът. При поднасяне поръсваме със ситно нарязания магданоз и черен пипер на вкус. Подправяме с лимонов сок.
Кайма в пикантен сос
Продукти за 4 порции: 600 г свинска кайма от плешката, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч. доматен сок, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина задушаваме каймата и ситно нарязания лук, като непрекъснато бъркаме с вилица, докато каймата се раздроби на топчета. Тогава прибавяме доматения сок, ситно нарязания чесън, кимион, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме около 20 мин на тих огън.
Суфле от кестени
Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени/, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5 мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.
ВЕЧЕРЯ
Бъркани яйца с картофи
Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на кубчета, които запържваме в мазнината. Държим картофите на огъня, докато се зачервят. При непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, разбити със сол на вкус. Когато белтъците побелеят, отстраняваме ястието от огъня.
Крем със стафиди и лешници
Прoдукти: 400 г сметана, 80 г захар, 100 г стафиди, 75 г лешници, 3 жълтъка, 3 с.л. коняк (или водка), 1 лимон, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите добре, поливаме ги с коняк и ги оставяме да престоят един час. Нарязваме лешниците на едри парчета. Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме настърганата кора от лимона и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и смесваме с жълтъците. Прибавяме стафидите и лешниците, разбъркваме добре и изсипваме в кръгла форма. Оставяме да престои 12 часа в камерата за дълбоко замразяване. Преди сервиране потапяме съда в хладка вода и изсипваме в кръгла чиния.
Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...
Спагети болонезе Прoдукти: 500 г спагети, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, 2 глави лук, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 с.л. нарязани листа от целина, 100 г настърган кашкавал, сол. ...
Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...
През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...