ЗАКУСКА
Пържена баница
Прoдукти: 500 г брашно, 300 г сирене, 2 яйца, 1 1/2ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и малко сол замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на три топки, които леко сплескваме. Вземаме първата топка, разточваме я леко и я намазваме с олио. Отгоре слагаме втората топка, разточваме и я намазваме с олио. Накрая слагаме третата топка и разточваме много тънка кора. Напръскваме кората с мазнина и разпределяме върху едната половина плънката, която сме приготвили от натрошеното сирене и разбитите яйца. Завиваме с втората половина от кората, притискаме краищата, за да залепнат и изпържваме баницата от двете страни в останалата сгорещена мазнина.
ОБЯД
Селска пролетна чорба
Продукти за 6 порции: 500 г киселец, 1-2 марули, листата от 1-2 глави целина, 2-3 листа от калофер, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно киселеца, марулята, калофера и целината и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Когато позавяхнат, наливаме 1,5 л топла вода, посоляваме на вкус и варим 45 мин на умерен огън. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко, и отдръпваме тенджерата от огъня.
Пресни картофи със зелен лук
Продукти за 5 порции: 1 кг пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. пилешки бульон, половин пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. соев сос, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещили олиото заедно с маслото. Захлупваме и задушаваме като от време на време разклащаме тенджерата. След 10 мин прибавяме соевия сос и пилешкия бульон, посоляваме на вкус и задушаваме, докато картофите омекнат. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме едро нарязания лук. След като омекне го изсипваме върху картофите. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен копър.
Сладко макаронено рагу
Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Киселец с яйца на очи
Продукти за 2 порции: 500 г киселец, 6 яйца, 1 к.ч. счукан сухар, 1 к.ч. кисело мляко, 60 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Счупваме 4 яйца над вряща подсолена вода и ги варим, докато се забулят. Сваряваме киселеца в подсолена вода и го нарязваме на ситно. Изпържваме сухара в половината от маслото, прибавяме киселото мляко, посоляваме и сипваме киселеца. Възвираме на огъня и прибавяме останалите разбити яйца. Изсипваме в чинии за сервиране и слагаме отгоре забулените яйца. Заливаме с останалото масло, в което сме запържили червения пипер.
Ванилен крем с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.
Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...
Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...
Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение с ярък оранжев цвят. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Някои цветове са по-слабо оранжеви и по-рехави, други – със силен и богат цвят. Листата...
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...