Още рецепти » 15 септември

 15 септември

ЗАКУСКА

Пържени филийки по македонски

Прoдукти: 500 г сухи франзели, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, 1 ч.л. кристална захар, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното в малко мляко и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите яйца, солта и кристалната захар. Потапяме бързо филийките в останалото мляко. След това ги потапяме в яйчната смес и ги пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Рибена супа с пиперки

Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Мусака с пилешко и гъби

Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус; зa заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.

Сребърен кекс

Прoдукти: 6 белтъка, 150 г захар, 1 пакетче краве масло, 150 г брашно, 2 ванилии, 1 с.л. ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото на стайна температура масло с половината от захарта, докато бухне и побелее. Пресяваме брашното 2-3 пъти, за да поеме въздух. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг. Към разбитото масло прибавяме ванилията и рома, лъжица по лъжица сипваме брашното, а накрая смесваме с белтъците като съвсем леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна, която не отваряме в началото на печенето. Поднасяме кекса, обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с чесън и зехтин

Продукти за 4-5 порции: 500 г спагети, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Още топли ги смесваме с едро нарязания чесън и зехтина. Разбъркваме много добре и оставяме спагетите да престоят няколко минути преди да сервираме.

Сладолед с конфитюр

Прoдукти: 1 кг ванилов сладолед, 200 г конфитюр от касис, 200 г малки ореховки, 100 мл ликьор от вишни, 20 бадема.

Нaчин на приготвяне: Конфитюра и чашите за сладолед слагаме 1 час предварително в хладилника. Ореховките потапяме в ликьора, а бадемите обелваме и изпичаме в слаба фурна. На дъното на всяка чаша слагаме 2 лъжици сладолед с 2 ореховки в средата, заобиколени с конфитюр. Покриваме със сладолед и украсяваме с печени бадеми. Сервираме сладоледа веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Терасата - полезно пространство

Това е мястото за сутрешно кафе и вечерен аперитив, за гости, четене или просто за почивка. Такова допълнително жилищно пространство е безценно особено в слънчевите дни, затова е необходимо да го напр...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Слънчеви колектори вкъщи

За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и...

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Начало