Още рецепти » 04 март

 04 март

ЗАКУСКА

Пай с варени яйца

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3 връзки магданоз, 1 връзка копър, 3 твърдо сварени яйца, 100 г обезсолено сирене, черен пипер, вегета, 60 г масло, ким.

Нaчин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, содата и олиото омесваме тесто, което оставяме за 30 минути в хладилника, за да се стегне. Сгорещяваме маслото и в него запържваме ситно нарязаните магданоз и копър. Разделяме тестото на две части. Едната част разстиламе в намаслена тавичка. Върху тестото подреждаме плънката от зелениите, отгоре слагаме натрошеното сирене и нарязаните на дребни кубчета или настъргани яйца. Поръсваме с черния пипер и вегетата и покриваме с втората част от тестото. Наръсваме с ким. Печем пая около 30 минути в предварително загрята фурна. Нарязваме го след като изстине.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с шунка

Продукти за 4 порции: 400 г сварен бял фасул, 150 г шунка, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтита. Щом стане златист, добавяме нарязания на кръгчета морков и счукания чесън. Задушаваме още 5-6 мин, наливаме бульона и прибавяме отцедения фасул и нарязаната на кубчета шунка. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим десетина минути. Подкиселяваме готовата супа с лимонов сок, а при поднасяне поръсваме с наситнен магданоз и гарнираме с доматени резенчета.

Агнешко с гъби по селски

Продукти за 4 порции: 1,5 кг агнешки бут, 500 г пресни гъби, 2 с.л. брашно, 250 г домати, 150 г краве масло, 100 г лук, 2 люти чушки /по желание/, черен пипер на зърна, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бута и го почистваме от ципите и сухожилията. Измиваме го, нарязваме го на порции и го слагаме в глинен съд. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. топла вода, посоляваме, прибавяме 50 г масло, лютите чушки и няколко зърна черен пипер, захлупваме плътно съда и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Отделно на слаб огън в 50 г масло и малко вода задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. След това прибавяме към него обелените и настъргани домати. Почистваме и измиваме гъбите. Нарязваме ги на ивички и ги варим в подсолена вода. В останалото масло запържваме до златисто оцветяване брашното и прибавяме към него соса от лука и доматите, а също така - сварените гъби. Разреждаме с 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили месото. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън, докато се посгъсти. С така приготвения сос, заливаме разпределеното в 4 чинии месо. Сервираме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Сладкиш с кифли и ябълки

Прoдукти: 3 виенски кифли, 50 г разтопено краве масло, 200 г ябълки, 300 г захар за ябълките, 2 яйца, 200 мл прясно мляко, захар на вкус за млякото, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кръгчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги поръсваме с разтопено масло. Върху тях нареждаме обелените и нарязани на филийки ябълки. Поръсваме ги със захар и запичаме. След това заливаме сладкиша със смес от разбитите яйца, млякото и ванилията и печем на умерена фурна, докато се зачерви. Оставяме го да изстине и нарязваме на парчета.

ВЕЧЕРЯ

Мозък по шопски

Продукти за 4 порции: 600-700 г мозък, 1 к.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 5 пиперки, 5 домата, 5 люти чушлета, 1 малка глава лук, 5 яйца, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото. В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати. В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.

Бадемово парфе

Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта и отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната. Разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така - докато формата се напълни. Завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Резитба на чайнохибридните рози

Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...

Банята не търпи компромиси

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

За някои неразположения през бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Начало