Още рецепти » 23 юли

 23 юли

ЗАКУСКА

Хапки от готови кори

Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Супа от макарони

Продукти за 4 порции: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.

Мерлуза в сметанов сос

Продукти за 4 порции: 800 г филе от мерлуза, 1 лимон, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, мазнина за пържене; зa соса: 4 жълтъка, 4 с.л. сметана, 1 к.ч. бяло вино, 1 портокал, 40 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на четири парчета, поръсваме с половината от лимоновия сок, подправяме с черен пипер и сол, овалваме в брашното и пържим в сгорещена мазнина по 5 мин от всяка страна. В подходящ съд разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме виното, останалия лимонов сок, портокаловия сок и настърганата кора от половин портокал.Слагаме получената смес на водна баня и варим около 10 мин, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме маслото, осоляваме с черен пипер и сол и отстраняваме от огъня. Разпределяме опържената риба в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме със соса и украсяваме с кръгчета портокал.

Пиринч халва

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.

Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо. След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх. След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от извара и грис

Продукти за 4 порции: 250 г извара, 2 с.л. грис, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, настъргано индийско орехче, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Смесваме изварата с гриса, брашното, разбитите яйца и содата. Прибавяме индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа добре и оформяме малки кюфтета, овалваме ги в галетата и изпържваме.

Паниран сладолед

Прoдукти: 500 г сладолед по избор, 2 яйца, 1 пакетче обикновени бисквити, 2 с.л. кокосови стърготини, 1 с.л. прясно мляко, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Бисквитите и кокосовите стръготини смиламе в блендер. От сладоледа оформяме топки и ги оставяме във фризера за 1 час. След като ги извадим овалваме топките в разбитото яйце, след това в смлените бисквити и отново връщаме във фризера за 30 минути. След това овалваме във второто разбито яйце и пускаме за 30 секунди в сгорещена маслена баня. Поднасяме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби с маруля

Сарми от маруля Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание). Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрит...

Опитайте се да отгледате шизандра

Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на...

Тежката артилерия в кухнята

Списъкът на кухненска посуда на съвременните домакини не се изчерпва само с тенджери и тигани, но тъй като тези два вида са едва ли не най-разпространени в кухненската “тежка артилерия”си струва по об...

Защо да се грижим за скалпа си?

Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...

Начало