ЗАКУСКА
Хапки от готови кори
Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Супа от макарони
Продукти за 4 порции: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.
Мерлуза в сметанов сос
Продукти за 4 порции: 800 г филе от мерлуза, 1 лимон, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, мазнина за пържене; зa соса: 4 жълтъка, 4 с.л. сметана, 1 к.ч. бяло вино, 1 портокал, 40 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на четири парчета, поръсваме с половината от лимоновия сок, подправяме с черен пипер и сол, овалваме в брашното и пържим в сгорещена мазнина по 5 мин от всяка страна. В подходящ съд разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме виното, останалия лимонов сок, портокаловия сок и настърганата кора от половин портокал.Слагаме получената смес на водна баня и варим около 10 мин, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме маслото, осоляваме с черен пипер и сол и отстраняваме от огъня. Разпределяме опържената риба в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме със соса и украсяваме с кръгчета портокал.
Пиринч халва
Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.
Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо. След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх. След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от извара и грис
Продукти за 4 порции: 250 г извара, 2 с.л. грис, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, настъргано индийско орехче, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме изварата с гриса, брашното, разбитите яйца и содата. Прибавяме индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа добре и оформяме малки кюфтета, овалваме ги в галетата и изпържваме.
Паниран сладолед
Прoдукти: 500 г сладолед по избор, 2 яйца, 1 пакетче обикновени бисквити, 2 с.л. кокосови стърготини, 1 с.л. прясно мляко, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Бисквитите и кокосовите стръготини смиламе в блендер. От сладоледа оформяме топки и ги оставяме във фризера за 1 час. След като ги извадим овалваме топките в разбитото яйце, след това в смлените бисквити и отново връщаме във фризера за 30 минути. След това овалваме във второто разбито яйце и пускаме за 30 секунди в сгорещена маслена баня. Поднасяме веднага.
Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...
Името на този храст и цвете е божествено, защото е кръстен на Хеба - дъщеря на Хера и Зевс. Божественият произход на този вечно-зелено растение ясно личи в приятно зелените месести листа, които искрят...
От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...
Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...