ЗАКУСКА
Кифлички със сирене
Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Млечна супа с тиквички и картофи
Продукти за 5 порции: 1,5 л прясно мляко, 500 г тиквички, 500 г картофи, 30 г краве масло, 1 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипящото мляко, което сме разредили с малко вода. Варим 10 мин и прибавяме тиквичките, които сме обелили и нарязали на кръгчета. Добавяме захарта и сол на вкус. Доваряваме супата на тих огън. Преди да отстраним от огъня, слагаме маслото.
Суфле от гъби
Продукти за 4 порции: 300 г гъби, 5 яйца, 1 к.ч. счукан сухар или галета, 4-5 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме по-едрите гъби на парчета, а по-дребните оставяме цели. Задушаваме ги в маслото, докато омекнат, и посоляваме. Разбиваме жълтъците и прибавяме към тях счукания сухар и поизстиналите гъби. Разбиваме белтъците на сняг и внимателно ги прибавяме към разбърканата с жълтъците смес. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Отново леко разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Печем в силна фурна.
Снежни топки с карамел
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с 1 ч.ч. захар. Разбиваме белтъцитена твърд сняг с половината от останалата захар. Затопляме млякото в голяма тенджера. С помощта на две супени лъжици оформяме топки от разбитите белтъци. Пускаме белтъчените топки да се варят около 30 сек в млякото, като по средата на варенето ги обръщаме, за да се сварят от всички страни. Изваждаме ги отцеждаме ги през цедка и ги нареждаме една до друга /а не една върху друга/. Когато сварим всички топки, прецеждаме млякото и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме ванилията и варим крема, докато се сгъсти. Изсипваме готовия крем в дълбока чиния, нареждаме върху него белтъчените топки и го оставяме да изстине. Карамелизираме останалата захар, разтваряме карамела с малко вода и го поръсваме на капки върху белтъчените топки.
ВЕЧЕРЯ
Сирене и колбаси в гювече
Продукти за 4 порции: 300 г кренвирши или наденица, 250 г сирене, 3 яйца, 2 домата, 50 г краве масло, магданоз, 1 глава чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца, нарязаните на ситно чесън и магданоз и попарените, обелени и нарязани на малки кубчета домати. Объркваме всички продукти и подправяме със сол и черен пипер. В 4 гювечета слагаме по малко масло и разпределяме приготвената смес. Отгоре покриваме с нарязания на тънки филийки колбас. Печем в силна фурна не повече от 20 мин.
Баварски крем с плодов нектар
Прoдукти: 1 бутилка плодов нектар по избор, 1 ч.ч. кристална захар, 1 с.л. ром, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар; За гарниране: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Кристалната захар заливаме с 1 ч.ч. гореща вода и бъркаме докато се разтопи. Прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и разбъркваме. Ароматизираме с рома, прибавяме нектара, а след това и разбитата с пудра захар сметана. Приготвения крем изсипваме в намазана форма и оставяме в хладилника да се желира. След това изсипваме готовия крем в подходящ съд и гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. За украса можем да използваме съответстващи на нектара плодове от сладко.
Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...
Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...
Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...