Още рецепти » 15 юли

 15 юли

ЗАКУСКА

Кифлички със сирене

Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

ОБЯД

Супа с грис и шунка

Прoдукти: 1 к.ч. грис, 200 г шунка, 1-2 яйца, 2-3 с.л. масло, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото, сипваме в него гриса и леко го позапържваме. После наливаме 1 л вода, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 10-15 мин на слаб огън, като непрекъснато бъркаме, за да не стане грисът на бучки. После сипваме ситно нарязаната шунка и варим още десетина минути. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с разбитите в млякото яйца.

Кюфтета с бял сос

Прoдукти: 600 г кайма (смес), 5 с.л. ориз, 1 глава лук, брашно, масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, магданоз, кимион, черен пипер, 1 кубче телешки бульон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязаните лук и магданоз. Прибавяме 1 яйце, полусварения ориз, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и ги пускаме във врящия бульон. Готовите кюфтета изваждаме и държим на топло. Прецеждаме бульона и смесваме с брашното и киселото мляко. Слагаме на котлона и варим до кипване. С получения сос заливаме кюфтетата, поръсваме със ситно нарязан магданоз, гарнираме с лимон и сервираме.

Черен кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. амонячна сода, 1/2 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с ореховите ядки. Добавяме брашното, размесено с амонячната сода. Наливаме 2 ч.ч. хладка вода, като разбъркваме. Прибавяме и канелата, разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в предварително загрята умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Миди по испански

Прoдукти: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с виното и водата. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, подправките и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме, докато мидите се разтворят. Изваждаме ги и варим бульона, докато течността се поизпари. Прибавяме брашното, размито в 1-2 с.л. вода и варим, докато сосът се сгъсти. Поднасяме мидите с така приготвения сос.

Черешов крем

Прoдукти: 1 чаена чаша сок от череши, 50 г захар, 250 мл сироп от вишни, 75 г картофено брашно, 2 белтъка, сладко от череши и пресни ягоди

Нaчин на приготвяне: В подходящ съд смесваме черешовия сок, вишневия сироп и захарта и слагаме на огъня да възври. В 1 чаена чаша от сиропа размиваме картофеното брашно и го прибавяме към сместа, която оставяме да ври около 10 мин. и отстраняваме от огъня. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги прибавяме към сиропа, като бъркаме внимателно и непрекъснато. Изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да изстине, след което го обръщаме в стъклена чиния. Гарнираме със сладко от череши и пресни ягоди.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Заемайте се вече с пролетните цветя

Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...

Роди се дете! Какво да правим?

Японският инженер и бизнесмен Масару Ибука, един от основателите на известната в цял свят корпорация „Сони”, е бил още и педагог - самоучител, чиито идеи и досега са актуални. В своята книга „След три...

Запознайте се с каламондина

Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от ...

За да се събуждате бодри

Как да не им завиди човек на децата - едва изскочили от леглото, те веднага започват да тичат из цялата къща, закусват с огромен апетит, не спират да говорят. В същото време възрастните едва-едва отле...

Начало