Още рецепти » 17 октомври

 17 октомври

ЗАКУСКА

Солени гевречета

Прoдукти: 200 г брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. запечен или смлян ким, 1 ч.ч. олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: От продуктите /без олиото/ замесваме меко тесто. С предварително намазнени ръце разделяме тестото на части съобразно с обема на шприца, с който върху пергаментова или намаслена хартия шприцоваме гевречетата. При липса на подходящ шприц оформяме гевречетата с намаслена ръка. Пържим ги до зачервяване в сгорещена мазнина в дълбок съд с малък диаметър, така че пластът олио да не е по-плитък от 4 см.

ОБЯД

Рибен борш

Прoдукти: 250 г филе от скумрия, 1 глава лук, 1 малка глава цвекло, 2-3 картофа, 1-2 моркова, парче целина, 1-2 домата, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 к.ч. cметана, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибеното филе в 6-7 ч.ч. подсолена вода. Задушаваме в сгорещената мазнина ситно нарязания лук и нарязаните на ивички моркови и целина. Заливаме ги с бульона от рибата. Отделно в част от мазнината задушаваме нарязаното на кубчета цвекло. Подправяме със захарта и оцета и го прибавяме към морковите и целината. Прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и обелените и ситно нарязани домати. Варим на умерен огън, като накрая застройваме с рабития със сметаната жълтък. Преди сервиране връщаме месото и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Гювеч от пиперки, яйца и сирене

Прoдукти: 1 кг пиперки, 5-6 яйца, 250-300 г натрошено сирене, 500 мл прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките като за паприкаш. Пържим ги в сгорещената мазнина, докато омекнат. Посоляваме. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и млякото. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и прибавяме пиперките. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем в силно загрята фурна, докато ястието се зачерви.

Суфле с орехи

Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с моркови и тиквички

Прoдукти: 400 г спагети, 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1 с.л. наситнен магданоз, 1 с.л. наситнен копър, 1 с.л. нарязан естрагон, 1 к.ч. зехтин, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. горчица, 1 к.ч. месен бульон, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме тиквичките и морковите на ивички и ги задушаваме в 1-2 с.л. зехтин. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме спагетите и зелените подправки и разбъркваме. Разпределяме сместа по чиниите за сервиране. Загряваме останалия зехтин. Прибавяме оцета, бульона, горчицата и малко лимонов сок. Разбъркваме и заливаме спагетите с този сос.

Медено парфе

Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разпределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Градинското осветление

Осветлението е характрен елемент от съвремения дизайн на градината. Дневната светлина прави достъпни за окото нейните багри и форми. От градината обаче изискваме да е хубава както денем, така и нощем,...

Бебето не иcкa дa спи!

Oт 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта - заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на м...

Оригинални идеи за непотребните вещи

И големият парк, и малката градинка предоставят широко поле за изява на фантазията ни. Различни предмети, събрани оттук-оттам, могат да се окажат нужният аксесоар за разнообразяване на градината и да ...

СИРОПИРАНИ ДЕСЕРТИ

Баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зръ...

Начало