ЗАКУСКА
Кифлички с моркови
Прoдукти: 1 пакетче маргарин, 100 г захар, 1 яйце, 250 г настъргани моркови, 500 г брашно, 1 пакетче амонячна сода, 1 с.л. кисело мляко, 1 ванилия, портокалова кора, мармалад, едро счукани орехови ядки, пудра захар за наръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина със захарта и прибавяме яйцето, настърганите моркови, разтворената в млякото сода и настърганата лимонова кора. Отделяме 1-2 с.л. от брашното, а останалото брашно прибавяме към морковената смес и замесваме тесто. Разделяме го на 6 топчета, овалваме ги в брашното и разточваме от тях кори, дебели около 4-5 мм. Изрязваме от корите триъгълници, слагаме им плънка от мармалад и орехи и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка, изпичаме ги в силна фурна и докато са още топли, ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилията.
ОБЯД
Кремсупа от тиква
Продукти за 4 порции: 1 кг тиква, 1 глава лук, 1 к.ч. зехтин, 6 ч.ч. зеленчуков бульон, 50 г белени тиквени семки, индийско орехче, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запичаме семките в сух тиган. Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Добавяме тиквата и също я запържваме. Наливаме горещия бульон и варим, докато тиквата омекне. Изчакваме супата да поизстине и пасираме. Подправяме със сол, черен пипер, смлян бахар и настъргано индийско орехче. Загряваме отново на огъня, без да кипваме. Разливаме готовата супа по чиниите, прибавяме печените семки и поръсваме с останалия зехтин.
Вегeтарианска попска яхния
Продукти за 4 порции: 1-2 моркова, половин главичка целина, 1 глава лук, 2 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 кг арпаджик, 2 глави чесън на скилидки, 1-2 дафинови листа, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината и на едро ренде. Изсипваме ги в глинен съд, в който сме налели олиото. Задушаваме ги заедно с лука и праза. Когато зеленчукът омекне, прибавяме червения пипер, обеления арпаджик, обеления чесън и дафиновите листа. Наливаме толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Задушаваме, докато лукът поомекне, прибавяме размитите във вода брашно и доматено пюре и поръсваме с оцет. Захлупваме плътно с капака и го замазваме с тесто. Варим 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Шоколадови пасти с бадеми
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Спагети, печени с праз
Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 2 стръка праз, 250 г домати, 2 чушки, 4 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода. Нарязваме праза на колелца и го прибавяме към спагетите 3-4 мин преди да ги свалим от огъня. Отцеждаме. Нарязваме доматите на кубчета, чушките - на ивички, а магданоза – на ситно. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настъргания кашкавал и сметаната. Прибавяме спагетите и зеленчука. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Изсипваме всичко в намаслена тавичка и печем 20 мин на 200°С.
Френски крем
Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Кривогледството е по-често изразено при далекогледство на очите и то при по-високи степени на далекогледство. В тези случаи окото се напряга повече, за да се съсредоточи върху даден предмет. И при тов...
Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...