Още рецепти » 03 ноември

 03 ноември

ЗАКУСКА

Бухти с мармалад

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 30 г мая, 40 г пудра захар, 2 яйца, кора и сок от половин лимон, 1 к.ч. прясно мляко, сол, мармалад за пълнеж.

Нaчин на приготвяне: Размесваме маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме на топло място. Разбъркваме добре брашното, яйцата и лимоновия сок. Прибавяме маята и останалото затоплено брашно, смесено с настърганата лимонова кора, и замесваме стегнато тесто. Ако е нужно, прибавяме още малко мляко. След като омесим тестото, започваме да го удряме по масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставяме го след това да почива час и половина на топло място. Разточваме тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от корите изрязваме формички. Върху половината от формичките слагаме по малко мармалад, а с другата половина покриваме, като притискаме краищата. Оставяме така приготвените бухтички на топло за 20-30 мин след което ги пържим в дълбок тиган с много мазнина. Оставяме изпържените бухтички да се отцедят от мазнината, след което ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, или ги заливаме с гъст сироп от захар и прясно мляко.

ОБЯД

Супа от нахут

Прoдукти: 1 ч.ч. нахут, 2 моркова, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. олио, 2 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме нахута за 1 нощ, след което отцеждаме и го претриваме с длани, за да отстраним люспите. Наливаме 6-7 ч.ч. вода, прибавяме ситно нарязаните моркови и лук и варим на умерен огън. Щом нахутът се развари, прецеждаме пасираме го и отново го връщаме в бульона. Прибавяме размитото брашно, млякото и мазнината. Посоляваме и варим още 10 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца.

Пълнена скумрия на фурна

Прoдукти: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 2-3 домата, 10 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 60-70 г пушено сирене, 50 г сланина, 1 лимон, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 1 час. Нарязваме на ситно чесъна, лука, 1 домат и магданоза и ги задушаваме в олиото заедно със ситно нарязаната сланина, докато останат на мазнина. Посоляваме и заливаме с виното. Разбъркваме и пълним скумриите с тази смес, нареждаме ги в намаслена тавичка и върху всяка риба слагаме по кръгче пушено сирене, домат и лимон. Печем в умерена фурна.

Баклава с грис

Прoдукти: 3 пакетчета /18 броя/ фини кори, 50 г грис, 5 г сакъз /дъвка/, 1 1/2 пакетчета краве масло, 200 г орехови ядки, 700 г захар, 3 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Препичаме гриста в сух тиган до розово и смесваме със счукания сакъз. В тавичка нареждаме последователно корите, като върху всяка кора ръсим грис. Върху шестата и върху дванадесетата кора вместо грис поръсваме счуканите орехови ядки. Нарязваме корите на фигури и заливаме с врящо краве масло. Печем баклавата в умерена фурна до порозовяване. След това оставяме да изстине и заливане със сироп, който сме приготвили от водата и захарта и сме го варили 20 мин. Поднасяме баклавата след 1 денонощие.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от зрял фасул

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 3 с.л. овесени ядки, 1 яйце, 1 с.л. ситно нарязана майорана, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2-3 с.л. галета, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме и го сваряваме в прясна вода. Отцеждаме го и го пасираме заедно с овесените ядки. Прибавяме яйцето, ситно нарязаните зелени подправки, кимион, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа продълговати крокети, които овалваме в галетата и пържим в голямо количество мазнина.

Плодов зефир

Прoдукти: 1 кг ябълки или дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме ябълките /дюлите/ във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с ябълките като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Внимавайте със състоянието на гърдите си

Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...

Как да сготвим мозък?

Паниран мозък Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, ...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Разнообразете градината с редки овошки

Освен традиционните за нашата страна овощни видове, в много райони условията позволяват отглеждането и на някои субтропични, южни култури. Такива са смокинята, райската ябълка, нарът, дафинът и др. По...

Начало